*Nettavisen* Økonomi.

NRK: - Vi ønsker selvfølgelig ikke å trakassere gjestene

BALANSERT: Hilde Ebeltoft-Skaugrud, kommunikasjonssjef i NRK, uttaler at Fredrik Skavlan alltid er opptatt av å balansere intervjuene og mener at intervjuet med SD-leder Jimmie Åkesson var balansert. Foto: Skjermdump NRK

NRK svarer på kritikken etter Skavlan-intervju.

Etter at fredagens Skavlan ble sendt på NRK har både norske og svenske seere rast mot programleder Fredrik Skavlan.

Mange reagerer på intervjuet med Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson, som nå er på vei tilbake etter lang tids sykemelding. Skavlan beskyldes blant annet for å trakassere intervjuobjektet, og at han avbrøt Åkesson gjentatte ganger.

- Relevante spørsmål

Hilde Ebeltoft-Skaugrud, kommunikasjonssjef i NRK, uttaler til Nettavisen at Skavlan er et journalistisk program, og ikke et rent underholdningsprogram, og at det derfor også er relevant å stille Åkesson kritiske spørsmål om klimaet i svensk politikk og om partiet han igjen skal lede.

- Det er fra tid til annen debatter og reaksjoner i etterkant av intervjuer. Når det gjelder Åkesson er det få dager til han trer inn i partilederrollen igjen, og da er det relevant å stille disse spørsmålene basert på klimaet i Sverige og politikken han representerer, sier Ebeltoft-Skaugrud.

LES OGSÅ: Tybring-Gjedde raser mot Skavlan

LES OGSÅ: - Kall aldri mer Fredrik Skavlan for journalist

- Vi ønsker ikke å trakassere

Blant dem som har beskyldt Fredrik Skavlan for å trakassere Åkesson, er Frp-politiker Christian Tybring Gjedde, som la denne meldingen ut på Facebook etter programmet: «Skavlans trakassering av SD-leder Jimmie Åkesson i kveldens program var en skam for NRK. Skavlans respektløse behandling av sin langtidssykemeldte gjest var en studie i vulgær elitistisk propagandajournalistikk. Unnskyld Sverige!»

Ebeltoft-Skaugrud sier til Nettavisen at de selvfølgelig ikke har ment å trakassere.

- Å trakassere gjester ønsker vi selvfølgelig ikke å gjøre. Det noen oppfatter som trakassering er spørsmål vi mener er nødvendige å stille en politiker av hans format. Men vi ønsker ikke å støte noen eller gi en opplevelse av at vi støter gjestene våre, sier hun, og legger til at alle Skavlans gjester skal kjenne seg velkomne og respektert, og at det også gjelder Jimmie Åkesson.

- Åkesson er langt fra den første politikeren som får kritiske spørsmål i dette formatet, sier Ebeltoft-Skaugrud.

LES OGSÅ:Blogger Haakon B. Schrøder: Skavlans mobbe-TV

Det var mange som tok til Twitter for å utrykke sin misnøye mot Skavlan, her er noen eksempler:


Men i mengden av negativ kritikk, er det også fornøyde seere:
Vil balansere intervjuene

Kommunikasjonssjefen legger til at Fredrik Skavlan alltid ønsker å balansere intervjuene.

- Vi mener at om du ser intervjuet som en helhet er det et balansert intervju. Dette var også en frivillig opptreden av Åkesson selv, og han var innforstått med at det ville komme spørsmål om sykdomsbildet og politikerrollen, sier hun.

«Boikott Skavlan»

I natt ble også Facebook-siden «Boikott Skavlan» opprettet. I beskrivelsen for gruppen står det at «Vi vil protestere mot den skammelige behandlingen Jimmie Åkesson fikk i programmet Skavlan den 27.03.2015». I skrivende stund lørdag formiddag har gruppen 1640 likes.

Ville høre mer fra Stordalen

I tillegg til kritikken for intervjuet med Åkesson, får Skavlan også refs for intervjuet med Gunhild Stordalen fra samme program. Flere mener programleder Fredrik Skavlan burde brukt mer tid på historien til 36-åringen.

Ebeltoft-Skaugrud tror denne kritikken henger sammen med at formatet på programmet.

- Gunhild Stordalens historie er så sterk at du bare vil høre mer av den, men Skavlans format er sånn at vi har flere gjester, og da er det en tilmålt taletid, sier hun.

LES OGSÅ: Gunhild Stordalen: - Legene river meg i håret jeg ikke har

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag