NRK får kritikk for Midtøsten-dekning

Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold i samtale med kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas ved starten av møtet i Kringastingsrådet torsdag.

Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold i samtale med kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas ved starten av møtet i Kringastingsrådet torsdag. Foto: Roald, Berit

Dekningen av Midtøsten er god, men ubalansert, sier forsker til Kringkastingsrådet.

29.04.11 11:02

Noen uker etter at en representant for Israels forsvar på Skup-konferansen anklaget NRK for partisk journalistikk om Midtøsten, behandler Kringkastingsrådet en omfattende klage fra landets ambassade i Oslo.

NRK har engasjerte Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit ved det internasjonale jus og politikkinstituttet Ilpi til å vurdere balansen i dekningen. I tillegg har NRKs egen forskningsavdeling foretatt en kvantitativ analyse av kildebruken.

Hør opptak fra Kringkastingsrådsmøte her

– NRK har jevnt over en ganske bred nyhetsdekning. Men det er forskjeller mellom de ulike TV-redaksjonene. Noen av dem har en veldig tydelig narrativ. Der er palestinerne den svake part og det er Israel som må gjøre noe, sier Hellestveit til Journalisten.

-NRKs dekning av Israel er en vedvarende journalistisk fiasko, eller svikt,mener Aviad Ivri,ambassaderåd ved den israelske ambassaden til Oslo.

-Det er en alvorlig påstand

Kritikken går på at NRK er ensidig, ubalansert og forutinntatt i tillegg til at NRK ikke slipper til Israelske synspunkter.

-Deknigen utføres ikke av korrespondenten alene, men også journalister i hjemme redaksjonen. Mange av dem har lang erfaring og jeg har selv vært reporter i midtøsten flere ganger sier Utenrikssjef i NRK, Knut Erik Holm under Kringkastingsrådsmøte.

-Må finne seg i kritikk

-For å vurdere vår dekning må man se på det store bildet skrev han blant annet i ett svarbrev til Israels ambassade. Hvor han også skrev at når NRKs reportere skriver saker hvor det er kritikk til israels myndigheter eller militæret så vil de selvsagt gjøre det. Det har vi og flere andre kringkastingsselskaper tenkt å fortsette med sier Holm.

-Vi har også laget saker om det Palestinske myndigheter og hamas. Det er sånn at vi ikke kan dekke alt. Noen saker prioriteres ned fordi andre saker prioriteres opp. Hvis en sak ikke når opp i en radio eller tv sending så ligger den på nettet. Det er sånn vi jobber, sier Holm.

Ivri mener NRK har en Israel agenda som han gjentatte ganger skriver i brevet til NRK.

Propaganda24 følger saken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.