Gå til sidens hovedinnhold

NRK har bestemt å flytte hovedkontoret

De ansatte ble informert torsdag.

Forutsetningen for flyttingen er at NRK klarer å få solgt bygningsmassen på Marienlyst, og at de klarer å finansiere et nytt hovedkontor.

Styret har allerede ha gjort et vedtak på flytteplanene, etter det Nettavisen erfarer, og den skal skje om mellom fem til ti år.

Her kan du tipse Nettavisens redaksjon på mail, eller ring 02060.

Sikkerhet og beredskap viktig

Allerede for en måned siden var Nettavisen i kontakt med Kringkastingssjefen om flytteplanene, men han ønsket da ikke å kommentere saken.

Årsaken til flyttingen er at dagens bygningsmasse er for stor og lite praktisk. Bygget har en infrastruktur som støtter gammel teknologi, og dette bare vil forsterke seg i årene som kommer, skriver NRK på sine egne nettsider etter at Nettavisen publiserte nyheten.

– Dersom NRK skal lykkes med vårt oppdrag for publikum i Norge, må vi ha ambisjon om å være den mest moderne og innovative allmennkringkasteren i verden. Da trenger vi et bygg der vi kan utvikle organisasjonen, ta i bruk ny teknologi og jobbe på tvers. Disse kravene kan dessverre ikke Marienlyst møte, sier Eriksen til NRK.no.

Kringkastingssjefen forteller at sikkerhet og beredskap også blir viktig når de skal etablere et nytt hovedkontor.

Ifølge Journalisten ble vedtaket fattet 10. februar.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Lavere driftskostnader

De ansatte ble informert i løpet av dagen.

Eriksen sier til NRK.no at de vil få langt lavere driftskostnader med et mindre bygg. I tillegg handler det om sikkerhet og beredskap.

– Jeg er opptatt av at NRK skal være åpent. Helt konkret: skulle vi sikret NRK forsvarlig med vår beredskapsrolle, måtte vi bygget murer rundt oss. Et nytt bygg der man tenker sikkerhet fra starten, vil bli sikrere samtidig som det oppleves som åpent mot publikum og verden. Vi skal ha et bygg som ligger sentralt og oppleves tilgjengelig både for publikum og ansatte, sier kringkastingssjefen.

Et nytt hovedkontor på Marienlyst er vurdert, men risikoen for NRK er vurdert å være for stor. Dette ville innebære tre byggetrinn, tre flyttinger og 7 år med byggearbeider.

Pris: 1,2 – 1,2 milliarder

NRK, som i tillegg til hovedkontoret på Marienlyst i Oslo, består av 12 distrikts- og lokalkontorer, er Norges største mediebedrift. Bare på Marienlyst er det 2000 ansatte.

NRK har hatt hovedkontoret på Marienlyst i over 80 år, og Thor Gjermund Eriksen har vært Kringkastingssjef siden 2013.

Det har lenge vært spekulert i flytteplanene til NRK. I fjor ble det kjent at Eriksen ville selge NRKs bygningsmasse på Marienlyst for å få råd til å bygge nytt kringkastingshus.

Marienlyst-eiendommen er på 85 mål og kan ifølge meglerhuset Akershus Eiendom oppnå en pris på mellom 1,1 og 2,1 milliarder kroner. Selvaag Bolig ser på dette som et av de mest attraktive boligområdene sentralt i Oslo og tror tomten kan gi plass til 1.200-1.400 boliger.

Samtidig står NRK-bygget på Byantikvarens gule liste over verneverdige kulturminner i Oslo, og deler av eiendommen er foreslått fredet, opplyste NRKs eiendomssjef Kjersti Nordtveit.

Utfallet av prosessen rundt fredning av deler av eiendommen kan derfor føre til strengere rammebetingelser, mener hun.

TV 2-flytting

For kort tid siden ble det også kjent at TV 2 skal flytte fra Karl Johan, det skjer i begynnelsen av 2018. Da flytter TV 2 til det kommende Diagonale-bygget i Bjørvika i Oslo.

– Dette er en stor dag for oss i TV 2, etter snart 25 år på Karl Johan. Etter en grundig prosess, med 48 potensielle aktører har vi nå funnet TV 2s nye lokaler i Oslo. Nå ser vi frem imot flytting i 2018, sa TV 2-sjef Olav T. Sandnes da nyheten ble kjent i januar.

– Den siste tiden har vi jobbet tett med to alternativer for å finne den beste løsningen for TV 2. Valget var ikke opplagt, men vi falt til slutt ned på Diagonale, som er et spennende bygg med en fantastisk beliggenhet, både som utgangspunkt for TV-produksjon, og for våre ansatte, fortalte Sandnes.

Når det gjelder årsaken til flyttingen, sa Axel Dahl at TV 2s eksisterende leiekontrakt går ut rundt årsskiftet 2017/2018.

– Utleier AVA ønsker å benytte bakkeplan, og dermed også en del av de lokalene vi har leid, til butikklokaler. Det innebærer både en betydelig ombygging, som ville gjøre det problematisk for TV 2 å drive TV-virksomhet derfra i en lang periode, samt en flytting internt. Vi måtte derfor uansett ta et aktivt valg, og vurderte et ombygget Karl Johans gate som mindre egnet for oss totalt sett enn Diagonale.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe