Blant de 335 stillingskategorien i SSBs årlige lønnsoversikt, kom programledere i TV og radio klart dårligst ut i fjor. Som tabellen under viser, måtte programlederne fra september 2017 til september 2018 tåle en lønnsnedgang på 3,1 prosent.

Tallene omfatter altså mer enn NRK-medarbeiderne, men NRK er den desidert største TV- og radiobedriften i Norge.

Les også: Her er gjennomsnitts-lønnen i 300 yrker

Yrkesgruppe Lønnsutvikling
Programledere i TV og radio -3,1%
Skuespillere -1,1%
Innkjøpere -0,9%
Koreografer og dansere -0,8%
Flymekanikere -0,6%
Lokomotiv- og T-baneførere -0,6%

Kilde: SSB/Nettavisen Økonomi

NRKs frittalende og rutinerte sportsanker Susann Michaelsen var en av dem som markerte seg under fjorårets NRK-streik. Hun ba blant annet NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen «ta seg en bolle» etter bruddet i forhandlingene i fjor vår.

Les også: 29 journalister får over én million kroner fra NRK

Se en oversikt på video over de 100 høyeste NRK-lønningene:

530 000 kroner

I gjennomsnitt hadde programmedarbeiderne i fjor ifølge SSB en lønn på 620 000 kroner i året. Det er over 60 000 kroner mer enn gjennomsnittet i Norge og sånn sett ingen grunn til å klage over.

Hva din yrkesgruppe og de andre yrkesgruppene tjener i gjennomsnitt, kan du se her.

Men Michaelsen sier til Nettavisen Økonomi at hun etter fast ansettelse i NRK siden 2001, har 530 000 kroner i grunnlønn. Bortsett fra ordinære tillegg, som andre i arbeidslivet har krav på, har hun ingen andre tillegg.

- Jeg er ikke veldig fornøyd med lønnen jeg har i NRK, men det er ikke på grunn av lønnen vi er her. At vi ikke er lønnsledende, er greit, og det mener jeg heller ikke at vi skal være.

Les også: Medie-Norge søker innsyn i NRK-lønningene

- Men at vi har langt over 30 mediebedrifter foran oss på statistikken, synes jeg blir feil. Vi tjener i gjennomsnitt det journalistene gjør i lokalaviser som Jærbladet og Glåmdalen, og det synes jeg er merkelig, sier Michaelsen. Hun bruker ordet "skam" når hun konfronteres med at de havnet på bunn i lønnsutviklingen fra 2017 til 2018.

SSB-statistikken viser årsutviklingen i september. NRK-journalistene fikk etter streiken i fjor et gjennomsnittlig lønnshopp på 18 000 kroner, 2,9 prosent, så dette hoppet er i liten grad tatt inn i SSB-tallene.

Store skiller

- Vi streiket ikke bare på grunn av penger, det var andre ting som var vel så viktig for oss. Vi fikk igjennom det vi ønsket, og det er alltid mange som vil jobbe for oss. Det ser vi når vi legger ut vikariater i TV-sporten. Vikarer vet at hvis de får en fot innenfor i NRK, er dette relativt trygge arbeidsplasser. Men det er også store skiller innad i NRK, journalister i Dagsrevyen tjener klart mer enn sportsjournalister, sier Michaelsen.

NRK-journalisten presiserer at hun er litt opptatt av hun ikke sutrer over å ha over en halv million i lønn.

- Men når man sammenlikner med andre mediebedrifter, mener jeg det ikke er grunn til at vi skal ha såpass dårligere lønn enn så mange andre, sier Michaelsen.

- Hva tror du om lønnsutviklingen fremover?
- Det har vært vår og ledelsens intensjon gjennom flere år at NRK-journalistene sakte, men sikkert skal redusere lønnsgapet mot de andre mediebedriftene. Vi gjorde det i noen år og økte til 80 prosent av gjennomsnittet og så til 81 prosent. Deretter stagnerte det, og så vidt jeg gjorde de andre journalistene det i fjor vel så bra som oss, fordi de forhandlet etter NRK, svarer hun.

Jafs?

- Jeg tror derfor ikke at vi tok noe innpå i 2018, men i år er det et mellomoppgjør, så jeg håper vi tar et nytt jafs. Igjen, jeg har aldri ment at vi skal være lønnsledende i NRK, men vi skal ikke ligge så langt bak.

En annen profilert yrkesgruppe som kom dårlig ut i fjor, var altså skuespillerne. I gjennomsnitt hadde de en lønnsnedgang på 1,1 prosent til 499 000 kroner. Men forbundsleder Knut Alfsen i Norsk Skuespillerforbund (NSF) at mange av skuespillerne har private oppdrag ved siden av. Skuespillere som deltar i film og TV-serier, trekker opp lønnsgjennomsnittet.

10 prosent

Av medlemsmassen på 1500 er bare 152 i faste skuespillerstillinger, det vil si at 10 prosent er i fast jobb. De resterende 90 prosentene er følgelig midlertidig tilsatt. En profilert skuespiller som Per Christian Ellefsen ved Nationaltheatret, sier han har en årslønn på rett over 500 000 kroner.

- Det er forsmedelig at lønnen ikke er bedre. Min lønn er med topp ansiennitet, og jeg synes det er både trist og synd. Vi skuespillere har stor arbeidsplikt, og etter en rettssak har vi arbeidsplikt også om søndagene. Om lørdagen kan det hende jeg går hjemmefra ved 12-tiden og er hjemme ved 20-21-tiden. Det går greit for meg som har voksne barn, men det er tøft for barnefamilier, sier Ellefsen.

Den profilerte skuespilleren sper på inntekten med noe konsulentvirksomhet, og for hovedrolleinnehaveren i "Elling" har naturlig nok inntektene variert mye opp gjennom årene.

13 prosent

I andre enden av lønnsskalaen gikk det langt bedre. Handels- og skipsmeglere ligger helt i inntektstoppen med en årslønn på over 1,2 millioner kroner. Og de kunne i fjor glede seg over et lønnshopp på 13 prosent. I tabellen under er det vist lønnsvinnerne fra 2017 til 2018.

Yrkesgruppe Lønnsutvikling
Handels- og skipsmeglere 13,0%
Fiskere 11,9%
Bud 8,9%
Sjefssekretærer 7,5%
Kontrolloperatører olje/gass 7,4%
Arbeidsformidlere 7,3%
Idrettsutøvere 6,9%

Kilde: SSB/Nettavisen Økonomi

Fiskerne fikk i gjennomsnitt 11,9 prosent mer i fjor, riktig nok fra et mye lavere årsnivå (493 000 kroner).