*Nettavisen* Økonomi.

NRK-kjendis lot seg råsvindle

Åsulv Edland NRK Foto: Ekroll, Anne Liv (NTB/Scanpix.)

Tidligere Dagsrevyen-stjerne ga kriminelle full tilgang til nettbanken.

15.01.13 21:32

– Fredag kveld ble jeg oppringt av ei dame fra England. Hun sa det var et virusangrep på PC-en min. Og det stemte jo, for det var helt kaos der inne, sier Åsulv Edland (68) til Dagbladet tirsdag.

Den mangeårige NRK-profilen og Dagsrevyen-stjerna tenker nå at han kanskje har blitt lurt.

Han forteller til Dagbladet at han lot damen fjernstyre PC-en hans i over tre timer. Som takk betalte Edland oppringeeren 7.000 kroner via nettbanken.

Lørdag morgen dro Edland på cruiseferie langs Afrikas kyst, men han har kontaktet sin bank DNB og fått sperret et av kortene som skal ha blitt forsøkt tappet for 3000 kroner, opplyser han.

Svindlerne skal ifølge Edland ha virket veldig profesjonelle og flinke i det de gjorde. Selv om han innrømmer at han ikke har vært observant og kritisk nok, ønsker han å være åpen med historien slik at andre ikke skal gå i samme fella.

Han innrømmer overfor Dagbladet at var en stor tabbe og veldig sløv.

Seniorrådgiver Peggy Sandbekken Heie i NorSIS sier Edlands sak minner veldig om den såkalte «Microsoft-metoden».

- De utgir seg å være fra Microsoft eller et av deres produkter. De sier det er oppdaget virus på maskinen din og at de ønsker å hjelpe. Men de ringer ikke fra Microsoft eller noe annet seriøst firma. De er svindlere, sier Heie til Dagbladet.

Han understreker at ingen seriøse aktører ringer deg opp og ber om persondata eller kontoinformasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.