NA24.no

NRK lager krigsdrama

Filminnspilling av Heltene fra Telemark på Rjukan i 1965.
Filminnspilling av Heltene fra Telemark på Rjukan i 1965. Foto: Sverre A. Børretzen / Aktuell / Scanpix
Sist oppdatert:
Tungtvannsaksjonen blir NRK-drama.

NRK og Filmkameratene AS, sammen med det danske selskapet Sebasto Film ApS, har inngått avtale om å produsere en stort anlagt dramatisering av tungtvannssabotasjen på Rjukan under andre verdenskrig.

Serien er skrevet av Petter Rosenlund. Regissørens navn vil bli offentliggjort i løpet av kort tid.

Den nye tv-serien blir på seks episoder som hver varer i 55 minutter. I tillegg til å fortelle om det legendariske raidet for å stoppe Hitlers atombombe, vil serien også sette aksjonen inn i et historisk perspektiv.

Serien vil starte i Tyskland på 30-tallet da tyske vitenskapsmenn begynte å utforske muligheten for å skaffe nazi-staten et masseødeleggelsesvåpen. Den slutter med Det tredje rikes sammenbrudd da de samme vitenskapsmennene fornektet sitt ultimate mål. Historien utspiller seg i Tyskland, England, Norge og Danmark. En rekke av datidens mest framtredende personligheter innenfor kjernefysikk og det militære er sentrale aktører. Skuespillerne i disse rollene vil være kjente navn fra sine respektive land og snakke sitt eget språk.

Deler av denne historien har vært filmet to ganger tidligere. Først i den norsk-franske semi-dokumentariske Kampen om tungtvannen fra 1948 der Rjukan-sabotørene spilte seg selv, og 15 år senere i Heroes of Telemark i Anthony Manns regi med Kirk Douglas og Richard Harris i hovedrollene.

I tillegg har Michael Frayn i teaterstykket COPENHAGEN dramatisert det kontroversielle møtet mellom den tyske vitenskapsmannen Werner Heisenbergs og hans danske mentor, nobelprisvinneren Nils Bohr, som fant sted i København i september 1941. Her ble en tysk atombombe og dens konsekvenser et sentralt tema. Internasjonalt er det også utgitt tallrike bøker over temaet, og det er laget flere dokumentarprogram for TV. Dette er imidlertid første gang hele historien dramatiseres i sin helhet, og alt settes inn i sin rette sammenheng.

Denne storslagne og actionfylte serien blir en norsk, dansk, tysk og engelsk samproduksjon. Opptakene vil starte til vinteren. Produsenter blir John M. Jacobsen og Sveinung Golimo for Filmkameratene AS, Morten Fisker for Sebasto Film AS og Tone Rønning og Petter Wallace for NRK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere