*Nettavisen* Økonomi.

NRK legger seg flate

Foto: Faksimile (NRK)

Nyhetsredaktør i NRK: - Skulle ikke blitt sendt

27.01.13 14:53

Nyhetsredaktør i NRK Stein Bjøntegård og redaksjonsleder Ole Eivind Henden beklager at innslaget om en rumensk kvinne av romfolket ikke skulle vært sendt. Dagsrevyen-anker Nina Owing, som presenterte innslaget, var kritisk til at reportasjen ble sendt.

Unnlot fortelle viktige fakta
I reportasjen som ble sendt på Dagsrevyen lørdag 12. januar hadde kanalen intervjuet en rumensk kvinne av romfolket som hevdet hun urettmessig er fengslet for menneskehandel.

Moren tvang barna sine til å stjele, tigge og selge falske mynter på gaten. Dette mener hun er en del av romfolkets kultur for å overleve.

Det innslaget ikke nevnte var at moren som ble intervjuet også er dømt til medvirkning til voldtekt av sin egen datter da jenten var 11 år. Moren fikk penger for salget av jentens kropp.

Nyhetsredaktør beklager
Mandag kveld kom NRK med en uttalelse, hvor nyhetsredaktør Stein Bjøntegård skriver at NRK har foretatt en grundig gjennomgang av reportasjen og fakta i saken. Det melder fagbladet Journalisten.no.

På det grunnlaget har statskanalen konkludert med at reportasjen gir feil inntrykk av faktum i saken.

– Vi er enige om at reportasjen slik den framstår ikke skulle blitt sendt. Dagsrevyen vil også beklage framstillingen reportasjen fikk overfor den fornærmede jenta, heter det i uttalelsen ifølge Journalisten.no.

Les også kommentarene til Nettavisen-blogger Elin Ørjasæter: «Dagsrevyens forsvar av romfolk» og «Ikke stol på Dagsrevyen»

Vil klage til PFU
Jenten som nå er blitt 15 år har reagert kraftig på Dagsrevyen-innslaget, ifølge bistandsadvokat Beate Hamre, skriver Journalisten.no.

Jentas bistandsadvokat, Beate Hamre, varslet mandag at de vil klage NRK inn for Pressens faglige utvalg (PFU)

- Vi holder på å skrive klagen. Det er ingen tvil om at vi klager inn denne saken. Hun er utsatt for store traumer og er sterkt preget av det. Hun bor i Sverige og ønsker ingen kontakt med sin familie, sier Hamre til journalisten.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag