NA24.no

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Ønsker skatt på oppdrettslaks

SVs Heikki Holmås vil ha en ny skatt på oppdrettsanlegg. Kystkommuner kan få en halv milliard kroner mer i kassa.

Oslo (ANB):– Kommunene må få sitte igjen med en større del av verdiskapningen i oppdrettsnæringen, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han foreslår at SV på helgens landsstyremøte går inn for en arealavgift på oppdrettsanleggene langs kysten.

Store arealer
– Et oppdrettsanlegg gir befolkningen i kystkommuner belastninger knyttet til miljø og reduserte muligheter for friluftsliv. Kommunene må derfor få betalt for oppdrettsanleggene på lik linje med kraftverk og oljeanlegg på, sier Holmås.

– Oppdrettsanlegg beslaglegger store arealer. Denne arealbruken må beskattes ut fra den verdien oppdrettsselskapene skaper. I dag er det bare småpenger i skatt på den tekniske verdien av anleggene, sier Holmås til ANB.

I dag finnes det drøyt 1.300 oppdrettsanlegg langs kysten.

Tusen anlegg
– Flere kystsamfunn sliter med fraflytting. En arealavgift på oppdrettsanlegg vil kunne være et godt tilskudd slik at disse kommunene kan legge til rette for nye arbeidsplasser som igjen bidrar til bosetting i distriktene. På den måten kan vi også minske presset på storbyene, sier Holmås til ANB.

– En arealavgift kan gi de aktuelle kommunene store inntekter. Hvis vi velger et skattenivå på linje med dagens eiendomsskatt på kraftverk vil det anslagsvis bety et inntektspotensial på rundt 500 millioner kroner, sier stortingsrepresentanten som nå ønsker å bli ny leder i SV etter Kristin Halvorsen.

Ny kurs
På helgens landsstyremøte skal SV vedta en uttalelse om ny kurs i norsk fiskeripolitikk. Her foreslås det blant annet å omfordele kvoter fra den kapitalintensive havfiskeflåten og den store kystflåten til den arbeidsintensive kystflåten.

SV vil modernisere sjarkflåten og avvikle hvitfiskekvoter for tredjeland. Partiet vil også stimulere til satsing på ferske fiskeprodukter. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere