NA24.no

Ny årsbeste på Wall Street

Foto: Fotograf: TIMOTHY A. CLARY (AFP)
Sist oppdatert:
De amerikanske aksjeindeksene legger bak seg en fantastisk uke.

Det amerikanske aksjemarkedet legger bak seg en knallsterk uke med fem dager sammenhengende oppgang.

NA24 - din næringslivsavis

Denne fredagen steg den brede S&P 500-indeksen 0,56 prosent til 1071,47 poeng, mens toneangivende Dow Jones Industrial klatret 0,80 prosent til 9.864,94 poeng. Teknologibaserte Nasdaq Composite karret på sin side til seg en oppgang på 0,72 prosent, og endte på 2139,28 poeng.

Totalt ender Dow Jones-indeksen opp hele 3,98 prosent høyere enn den gjorde før helgen, og setter med det ny bestenotering for året.

Amerikanerne kan riktignok ikke hamle opp med oss nordmenn. Siden forrige fredag har hovedindeksen på Oslo Børs steget mer enn 8 prosent, og satte også ny rekord for året.

Les mer: Kanonuke på børsen

Tror på flere gode overraskelser
Denne uken har resultatsesongen blitt sparket i gang for alvor i USA, med Alcoa sine tredjekvartalstall, torsdag. Aluminiumskjempen er den første av de 30 tungvekterne som utgjør Dow Jones-indeksen til å legge frem tall, og de var langt bedre enn ventet. Nå håper investorene at denne trenden vil fortsette.

- Mye av resultatene vi kommer til å se vil være avhengige av den globale økonomien, sier Jordan Smyth, direktør ved Edgemoor Investment Advisors, til Marketwatch.

- Det virker nå som at alle venter at resultatene vil fortsette å overgå forventningene, og vi vil se etter bekreftelse om at virksomhetene ser det vi tror vi ser i økonomien, fortsetter han.

Neste uke vil finansaksjene komme i fokus, med resultater fra finanskjemper som JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup og Goldman Sachs.

- Steget for mye
Alle er ikke like optimistiske til utviklingen fremover.

Blant dem er den respekterte fondssjefen Mohamed El-Erian. Han mener aksjemarkedet priser aksjer som om økonomien skal tilbake til sin gammel form, mens han selv tror amerikanerne må vente seg lavere økonomisk vekst i tiden fremover.

Les mer: - Aksjer er priset for høyt

Bernanke
Etter å ha fått juling i lang tid, styrket dollaren seg mot flere valutaer, fredag. Oppgangen kom etter at sentralbanksjef Ben Bernanke i en tale i Washington uttalte at man er forberedt på å stramme inn pengepolitikken når økonomien har bedret seg tilstrekkelig nok.

Ved 22.00-tiden norsk tid kostet en dollar 5,65 kroner, 0,25 prosent dyrere enn på torsdag.

- Investorene ser ikke bare etter tredjekvartalsresultater. Man ser også etter diskusjoner fra myndigheter og sentralbanker og tilbaketrekking av de kraftige stimulansepakkene. USA er langt unna å trekke tilbake de kraftige stimulansene i forhold til mange andre land, sier markedsstrateg David Morrison ved GFT i London til nyhetsbyrået Bloomberg.

Redusert handelslekkasje
Før fredagens åpning la myndighetene i USA frem handelsbalansen for USA.

Den viste et underskudd på 30,71 milliarder dollar i august. Det er en nedgang fra 31,85 milliarder dollar i juli. Det var økt eksport og fallende import som bidro til lavere handelslekkasje.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg at underskuddet ville vokse til 33 milliarder dollar.

Eksporten vokste med 0,2 prosent til 128,22 milliarder dollar, mens importen viser en tilbakegang på 0,6 prosent til 158,93 milliarder dollar. Det er første gang siden mai tidligere i år at importen faller.

Les mer: Reduserer handelsunderskuddet

Sterk oljeuke
Oljeprisen endte nesten uendret for dagen. På råvarebørsen i New York ble prisen på frontkontrakten på den amerikanske lettoljen satt til 71,77 dollar fatet da børsen stengte for helgen. Det er en oppgang på kun 0,1 prosent sammenlignet med torsdag, men innebærer at oljen har klatret 2,6 prosent for uken som helhet.

Tidligere denne fredagen ble det klart at det internasjonale energibyrået IEA justerer opp sine etterspørselsprognoser for olje i oktoberrapporten. De ser økt etterspørsel som følge av stigende økonomisk aktivitet i kjølvannet av finanskrisen. IEA oppjusterer sin etterspørselsprognose for 2009 med omkring 0,2 millioner fat per dag og 2010-prognosen med 0,35 millioner fat per dag.

Les mer: IEA ser økt oljeetterspørsel

Selger Hummer
Av interessante selskapsnyheter kan det nevnes at bilkjempen General Motors, som søkte konkursbeskyttelse tidligere i år, har solgt Hummer-virksomheten til kinesiske Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Corporation.

Kjøpesummen er hemmelig, men nyhetsbyrået Associated Press siterer en anonym kilde på at prisen er rundt 150 millioner dollar, eller 850 millioner kroner. Dette er langt lavere enn de 500 millionene dollar eller mer som GM anslå Hummer for å være verdt tidligere i år.

Les mer: Hummer blir kinesisk

Dagens nøkkeltall:

S&P 500 +0,56 % til 1071,47 poeng

Dow Jones Industrial +0,80 % til 9.864,94 poeng

Nasdaq Composite +0,72 % til 2139,28 poeng

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere