*Nettavisen* Økonomi.

Ny Asia-krise?

Foto: (Scanpix)

Det er snart ti år siden Asia-krisen begynte i Thailand. Tirsdag opplevde Bangkok-børsen sitt verste fall noensinne. Får vi en ny Asia-krise?

20.12.06 11:13

(NA24-KOMMENTAR:) I juli 1997 begynte den finansielle Asia-krisen med et kraftig fall for Thailands valuta. Panikken bredte seg, og både valutaer og børser stupte rundt i Asia. Ringvirkningene, både de rent finansielle og den lavere etterspørselen fra de asiatiske økonomiene, bredte seg videre verden over.

Når Oslo Børs nesten ble halvert i 1998 var det i stor grad på grunn av Asia-krisen, selv om effekten dels var indirekte, via en lavere oljepris.

Det er derfor ikke rart at finansmarkedene skjelver etter at børsen i Thailand tirsdag raste 15 prosent, det verste fallet i Bangkok-børsens historie. Tirsdag var med andre ord verre enn noen enkelt dag i skrekkåret 1997, da landets valuta, baht, ble halvert i verdi, og aksjemarkedet falt med tre firedeler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det bidrar heller ikke til å berolige at dette skjer bare tre måneder etter et militærkupp i Thailand.

Neppe ny krise?
Står vi foran en ny Asia-krise? Mye tyder heldigvis på at det ikke skjer. Bortsett fra at også denne runden med uro begynte i Thailand, er det lite som minner om 1997.

De asiatiske økonomiene er mye sterkere nå enn i 1997. De fleste landene har sterke driftsbalanser med utlandet, gode statsfinanser, store valutareserver og et mer robust næringsliv enn den gang.

I 1997 var det manglende tiltro til de lokale valutaene som var problemet. Denne gangen er det tvert imot en stadig sterkere valuta som har utløst tumultene. Styresmaktene i Thailand bekymrer seg over effekten en stadig sterkere baht (spesielt mot dollar) kan få for landets eksportindustri.

Valutakontroll
Børsraset tirsdag kom etter at Thailand over natten innførte en begrensning på investeringer i landet. Ved større, finansielle kjøp av baht må 30 prosent av beløpet settes på en rentefri konto hos sentralbanken. Dersom beløpet veksles tilbake igjen i løpet av ett år, får man bare tilbake to tredjedeler av dette beløpet, hvilket vil si en skattesats på den opprinnelige investeringen på 10 prosent.

Man oppnådde en moderat svekkelse av baht-kursen, men hadde neppe sett for seg børsraset som samtidig ble utløst, og i løpet av timer slo regjeringen hastig retrett. Aksjeinvesteringer ble unntatt fra denne regelen, noe som førte til at Bangkok-børsen tidlig onsdag steg mer enn 10 prosent, og altså hentet inn to tredjedeler av tirsdagens fall.

Andre typer investeringer ser imidlertid fortsatt ut til å bli rammet av den nye regelen, og det vinglete og usikre inntrykket som ble skapt, lar seg ikke trylle bort over natten.

Har holdt orden
Asia-krisen i 1997 resulterte i mange rasende utfall mot valutaspekulanter og hedgefond fra asiatiske politikere. I Vesten fikk globaliseringsmotstanderne vind i seilene, blant annet med krav om beskatning av kortsiktige kapitalbevegelser.

Men bak all retorikken innså nok mange asiatiske politikere at det som utløste krisen primært var forhold i landenes egne økonomier. I dag har de i mye større grad orden i sine økonomiske hus.

Tirsdagens Thailand-ras er trolig et enkeltstående resultat av klønete økonomistyring, ikke starten på en ny Asia-krise.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Nyheten som druknet
En kjent og en glemt diktator
Gjedrems skandale
Bobler avslutter rentefesten
En brutal diktator og hans arv
Synser om milliarder
Tvinger medisin på sprelsk pasient
Fredspris-idyll sprekker
Penger uten krav
Ja, vi elsker dyr strøm!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.