Ny avtale i kampen mot skatteflukt

Foto: GLENNA GORDON (Scanpix)

Skatteetatens lange fingere når nå helt til det afrikanske kontinentet.

11.11.10 13:15

Hvis du har noen kroner spart opp utenfor landets grenser er dette en dårlig nyhet.

Samarbeidet mellom de nordiske landene for å forhindre internasjonal skatteflukt har nå også kommet til Afrika.

Onsdag denne uken undertegnet de nordiske landene, samt de selvstyrte områdene Grønland og Færøyene informasjonsutvekslingsavtaler med Liberia på den islandske ambassaden i Paris.

Med denne avtalen undertegnet inntar Norden en tetposisjon i det globale arbeidet som pågår for å bekjempe skatteflukt.

Det pågående forhandlingssamarbeidet mellom de nordiske landene har bidratt til at et stort antall informasjonsutvekslingsavtaler er undertegnet de siste årene.

Informasjonsutvekslingsavtalene gir skattemyndighetene tilgang til informasjon om alle personer som forsøker å unngå å betale skatt på inntekter og kapitalinvesteringer, og vil også bidra til å avsløre midler som ikke er rapportert i hjemlandet. Avtalene inngås av konstitusjonelle grunner bilateralt og skal behandles i hvert enkelt parlament, skriver norden.org i en pressemelding.

Siden forhandlingene ble innledet våren 2007, har de nordiske landene inngått informasjonsutvekslingsavtaler med en lang rekke såkalte skatteparadiser og nærmere 600 personer har meldt fra om skjulte formuer.

125 nye formuer
I løpet av første halvår har 125 nye skattytere meldt fra til skattekontoret om at de har formue og inntekt i utlandet som de ikke har oppgitt i selvangivelsen.

- Det er bra at såpass mange benytter muligheten til å gjøre opp for seg. Men vi tror det er langt flere enn dette som fremdeles har penger gjemt i utlandet. De internasjonale avtalene om innsyn gir skattemyndighetene mulighet til å følge pengestrømmene, og dermed er oppdagelsesrisikoen langt større enn tidligere. Dette bidrar nok til at stadig flere melder seg, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Skatteetaten sier at utvekslingsavtalene er viktig i arbeidet med å avdekke skjulte verdier fra beskatning i skatteparadiser. I sakene skattekontorene har ferdigbehandlet dreier det seg om skjulte verdier for over tre milliarder kroner.

Les flere saker på NA24

Her er den komplette listen over skatteparadisene med avtale:

Andorra, Antigua og Barbuda, Aruba, Bahamas, Belize, Bermuda, Dominica, Grenada, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Marshalløyene, Monaco, De nederlandske Antillene, Caymanøyene, De britiske Jomfruøyene, Anguilla, Turks- og Caicosøyene, Gibraltar, Grenadinene, Cookøyene, Samoa, St. Vincent, St. Kitts og Nevis, San Marino samt St. Lucia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Skatt

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag