NA24.no

Ny bankskandale på Island

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Rett før skandalebank ble reddet skal toppene ha fått ettergitt milliardgjeld.

Flere ansatte i Kaupthing Bank, som måtte tas over av islandske myndigheter etter å ha kollapset, skal ha sluppet unna flere milliarder i private lån i egen bank, ifølge islandske medier.

NA24 - din næringslivsavis

Lånene, som samlet skal være på svimlende 304 millioner euro, skal ha vært beregnet til å kjøpe aksjer i banken.

Nedskrivninger før kollaps
Styret i banken skal ha godkjent ettergivelsen av de bankansattes egne lån den 25. september, noe som kun var få dager før hele banken gikk under for sine egne feilslåtte prioriteringer.

Den 8. oktober ble Kaupthing, som den tredje av Islands tre største banker, overtatt av Islands finansmyndigheter, Financial Supervisory Authority Iceland, i et forsøk på å redde deler av banken.

Les mer her: Tar kontroll over storbank

Ifølge Morgunbladid skal personene med den høyeste gjelden grunnet aksjekjøp i banken være banksjef Hreidar Már Sigurdsson og bankens tidligere styreleder Sigurdur Einarsson, ifølge Icelandreview.

Også andre styremedlemmer i banken skal ha tatt opp større lån for å kjøpe seg inn i Kaupthing samt at mindre lån, under lik forutsetning, skal ha blitt gitt til andre ansatte.

- Ikke selg aksjene
Alle disse låneavtalene skal ha kommet med en klausul om at banken kunne kreve mer sikkerhet dersom bankens aksjekurs falt i verdi. Angivelig skal banken ikke ha bedt om ytterligere sikkerhet på lånene til tross for at Kaupthings aksjekurs falt jevnt og trutt det siste året.

Se innslag på TV2 Nyhetskanalen. Artikkelen fortsetter under videovinduet.

271939

Islandske medier sier at toppene i Kaupthing i stedet skal ha oppfordret de ansatte til å sitte på aksjene slik at markedet ikke ville miste tilliten til banken.

Islands handelsminister Björgvin G. Sigurdsson skal ha bedt finansmyndighetene om å starte en gransking av saken.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere