Ny bonanza i boligmarkedet

Foto: Janne Bjergli (Nettavisen)

Boligpriser har aldri vært høyere.

06.04.10 12:44

Tirsdag etter påske var eiendomsmeglerne ute med temperaturmåleren på utviklingen i det norske boligmarkedet. I februar tok boligmarkedet en pust i bakken, med en oppgang på kun 0,4 prosent fra januar.

Slik var det ikke i mars. Tallene fra Eiendomsmeglerbransjens boligstatistikk viser at prisene på boliger steg med 1 prosent i mars sammenlignet med februar. Oppgangen var også opp 1 prosent justert for sesongsvingninger.

Gått 10 prosent på ett år
Sammenligner vi med mars i 2009 er prisene nå 10,7 prosent høyere og 3,3 prosent høyere enn i toppmåneden august 2007.

Hvis man korrigerer for inflasjonen er prisene likevel 5,5 prosent lavere enn de var i august 2007, som var den foreløpige toppen før boligfallet i 2008.

– Marstallene viser at markedet i stor grad har stabilisert seg. Markedet er både edruelig og nøkternt. Samtidig erfarer vi at det er flere kjøpere enn selgere, og at kjøperne bruker god tid på å finne den riktige boligen. Det bekreftes både av det lave utbudet av boliger og den relativt korte formidlingstiden, skriver advokat Torbjørn Ek, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), i meldingen.

Hittil i år har det vært en prisvekst på 6 prosent. Samtidig bidrar den lave renten til at husholdningene nå bruker betydelig mindre av sin lønnsinntekt på betjening av renteutgifter enn siden 2005. Mens enslige bruker 17 prosent av sin lønnsinntekt til renteutgifter, bruker etablerte par kun 5 prosent.

Sjekk hvor mye du kan tjene på å bytte bank på NA24s Minrente.no.

Eneboliger mest opp
De tre ulike boligtypene eneboliger, delte boliger og leiligheter utviklet seg alle positivt i mars. Det er likevel eneboliger som hadde den største prisveksten.

Prisene på eneboliger økte med 2,8 prosent fra februar til mars, og var 11,1 prosent høyere enn i mars 2009, mens prisene på delte boliger økte med 0,4 prosent fra februar til mars, og var 11,3 prosent høyere enn i mars 2009.

Prisene på leiligheter økte med 0,5 prosent fra februar til mars, men var 10,5 prosent høyere enn i mars 2009.

Full fart hos Obos
Lave renter og god kjøpekraft hos folk flest, har satt fart i boligprisene i år.

Prisene på omsatte Obos-leiligheter steg med 2,4 prosent fra februar til mars og har aldri vært høyere. Hittil i år har prisene steget med hele 6 prosent, melder boligsamvirket i en melding.

En gjennomsnittlig kvadratmeterpris på omsatte Obos-leiligheter var i mars 32.601 kroner. Dette er høyere enn i april 2007, som fram til nå var den måneden med den høyeste kvadratmeterprisen i Obos. Da var kvadratmeterprisen 32.012 kroner, skriver Obos.

- Våre meglere opplyser at markedet er i ferd med å normalisere seg, men oppgangen var allikevel høyere enn vi hadde ventet. Vi tror prisnivået minst vil holde seg, og kanskje også stige noe resten av året, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen.

I mars ble det omsatt 539 boliger i OBOS-tilknyttede borettslag mot 517 boliger i mars 2009.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.