NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
(Scanpix)

Ny børsfest i USA

Sist oppdatert:
Etter en pause mandag, ble det kraftig børsoppgang i USA tirsdag.

Etter en nølende start, tok USA-børsene seg opp tirsdag, og til slutte endte det med en kraftig oppgang: 2,5 prosent for Dow Jones, drøyt 3 prosent for S&P 500 og over 4 prosent for Nasdaq.

Overraskende frisk oppstart av nye boliger bidrog til optimismen.

Siden mandag i forrige uke har S&P 500 nå steget 15 prosent. Men fortsatt er indeksen ned 14 prosent fra nyttår.

IT-sektoren, som var svak mandag, tok igjen så det holdt tirsdag, og tungvektere som Cisco, Apple, Intel og Google ledet an i oppgangen.

Flere finansaksjer fortsatte også oppturen vi har sett de siste par ukene. JP Morgan Chase steg 9 prosent, Citigroup 8 prosent.

Derimot kom det svake signaler fra metallselskaper. Aluminiumskjempen Alcoa meldte mandag etter børs at selskapet kutter i utbyttet. Dessuten la konsernet frem planer om å justere kostnadene i 2010 i takt med fallende etterspørsel etter aluminium. Alcoa falt 9 prosent tirsdag, og bidrog til å dempe oppgangen i Dow-indeksen.

Stålselskapet Nucor kom med resultatvarsel, og aksjen falt 9 prosent.

Olje opp
Prisen på den amerikanske referanseoljen WTI steg tirsdag nesten 4 prosent til 49,16 dollar på råvarebørsen i New York. Det er den høyeste avslutningen siden 1. desember. Delindeksene for olje og oljeservice steg rundt 3 prosent, altså omtrent som markedet generelt.

Rentemøte
Rentekomiteen i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve innleder et todagers møte tirsdag. Onsdag kveld annonseres beslutningen. Siden renten i USA praktisk talt ligger på null ventes ingen endring. Likevel kan det komme andre tiltak, og det er alltid stor spenning knyttet til kommentarene fra sentralbanken..

Boligtall
På makrosiden viste ny statistikk at byggestart på nye privatboliger i USA steg med 22,2 prosent i februar. Totalt ble det påbegynt privatboliger tilsvarende en årlig takt på 583.000. Det er langt mer enn det markedsforventingene lå på. Analytikerne ventet ifølge Bloomberg en nedgang på 3,49 prosent til 450.000. Dermed ble en trend på 7 måneders fall brutt i forrige måned.

På samme tid la det amerikanske arbeidsdepartementet frem produsentprisindeksen for februar. Denne måler prisen på varer på produsentleddet, i stedet for til sluttbruker, som i den mer profilerte konsumprisindeksen. Analytikerne ventet en oppgang på 0,4 prosent fra måneden før.

Statistikken viste at produsentprisene steg 0,1 prosent i februar på månedsbasis.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +2,48% til 7.395,70

Nasdaq +4,14% til 1.462,11

S&P 500 +3,21% til 778,12

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere