NA24.no

Ny børsnedgang i USA

Sist oppdatert:
Dow Jones ned 1,29 prosent.

I USA startet børsdagen tirsdag med oppgang og pene tall, men til slutt slo skepsisen igjennom og de store amerikanske børsene endte ned.

Industriindeksen Dow Jones gikk ned 1,29 prosent, den brede S&P 500-indeksen falt 1,34 prosent, mens teknologiindeksen Nasdaq falt 0,44 prosent.

Tok seg inn
Europeiske børser tok seg noe inn igjen etter det kraftige fallet verden over mandag.

Den felleseuropeiske FTSEurofirst 300-indeksen steg hele 4,4 prosent tirsdag – den største stigningen indeksen har hatt på én dag de siste fire årene. Indeksen hentet seg dermed nesten helt inn igjen etter mandagens fall på 5,4 prosent.

Londons FTSE 100-indeks klatret 3,1 prosent. Også i Paris (+ 4,1), Frankfurt (+ 5,0) og Oslo (+ 2,8) pekte pilene oppover igjen.

Senket renta
Oppgangen startet for alvor etter at Kinas sentralbank senket styringsrenta og kuttet kapitalkravet til bankene – tiltak som kom etter at Shanghai-børsen hadde stengt med en nedgang på 7,6 prosent.

Men oppgangen ble også tolket som en rekyl etter den kraftige tilbakegangen dagen før.

Kan ta flere år
Kommentatorene er uenige om hvorvidt børsfallet i Kina, som startet uroen i resten av verden mandag, er et forvarsel om en bred økonomisk krise i landet, eller en forventet nedjustering av et oppblåst aksjemarked.

– Justering eller kollaps – det er det store spørsmålet både når det gjelder bolig- og aksjemarkedet i Kina, sier BI-professor Rolv Petter Amdam til NTB.

Så langt mener han at det er mye som tyder på at vi står overfor en justering.

– På sikt er det høy sannsynlighet for at det kommer en økonomisk krise i Kina, på samme måte som i andre store økonomier tidligere. Men det kan like gjerne skje om tre-fire år som i dag, sier Amdam.

– Større usikkerhet
I tillegg til aksjeuroen har Kinas økonomi i sommer vært preget av dårlige industritall. Dette har bidratt til frykten for at børsfallene kan være et symptom på mer grunnleggende problemer – som i større grad kan påvirke resten av verden.

Siden Kina ikke bare er en ekstremt viktig eksportnasjon, men også en stor importør av utenlandske varer, kan mange store selskaper rundt om i verden bli rammet av en reell kinesisk nedtur.

– Det vi står overfor, er økende usikkerhet rundt kinesiske myndigheters evne til å styre omstillingen av økonomien, sier økonom Angel Ubide fra Peterson Institute for International Economics til nyhetsbyrået AFP. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere