NA24.no

Ny børsrekord i Oslo

Sist oppdatert:
Oslo Børs har for alvor meldt seg på den internasjonale børsfesten.

Følg børsen her

Aksjene på Oslo Børs stiger rett til værs og all time high.

NA24 - din næringslivsavis

Rekorder i kø
Den nye toppnoteringen lyder på 475,43 poeng. Sterk oljepris og solide resultater gir grobunn for optimisme. Den tidligere toppnoteringen ble satt 14. februar i år og var på 473,41 poeng. Samme dag ble den beste sluttnoteringen satt. Denne lyder på 472,75 poeng. Den ligger an til å ryke mandag.

Det er ikke bare i Oslo at optimismen råder. I forrige uke var de viktigste amerikanske nøkkelindeksene i storform. På Wall Street satte den kjente industriindeksen Dow Jones flere rekorder, mens den brede S&P 500-indeksen ikke har vært høyere siden rekordåret 2000.

I Asia har børsene i Kina, Sør-Korea og Australia også satt nye rekorder.

LES BØRSKOMMENTAREN: Full fart i Asia

- Klassisk oppgang
NA24-kommentator Trym Riksen mener det er duket for en ny børsoppgang. Skyhøye stålpriser gjør at aksjeeksperten tror at verdens børser kan sette nye rekorder. Stålprisene har lagt på seg 28 prosent siden markedsuroen startet i slutten av februar. Stålaksjer er nemlig en klassisk vinner når veksten begynner å ta av igjen.

Les hele kommentaren til Trym Riksen her.

- Sell in May
Terras Terje Nyborg er også positiv til markedet.

- Denne uken her fortsetter med gode tall og god oljepris. I det helt korte bildet er det positivt, sier Nyborg til NA24. Han advarer imidlertid på litt lengre sikt mot «sell in may and go away-effekten». Dette viser til en normalt svakere børsmarked i sommermånedene.

Nyborg sier det er den stabilt sterke oljeprisen som er årsaken til den nye toppnoteringen på Oslo Børs, kombinert med sterke internasjonale børser. Han påpeker at det er en god resultatsesong så lang i USA, hvor to tredelerav USA-selskapene har kommet over konsensus.

Resultatveksten år til år har så langt kommet inn på 5,2 prosent på Wall Street selskapene i første kvartal, men markedet venter 3,3 prosent.

I Terras anbelfalte ukesportefølje velger Nyborg å vekte opp rigg- og oljeaksjer. Telenor og Aker blir tatt ut av porteføljen til Terra.

Best mandag morgen
Otrum stiger til toppen av vinnerlisten. Hotell-TV-selskapet kan endelig komme med godt nytt til sine aksjonærer. Otrum-aksjen stiger 9,66 prosent til 15,90 kroner.

Golar LNG klatrer 8,93 prosent til 94,50 kroner. Den brasilianske oljegiganten Petrobras har gitt John Fredriksens rederi to viktige kontrakter. Avtalen strekker seg over 10 år og omfatter to skip som skal fungere som flytende terminaler for lagring og regassifisering av flytende natur gass. Samlet kontraktsverdi er på hele 860 millioner dollar, godt over 5 milliarder kroner.

Fiskeselskapet Marine Farms følger etter med en oppgang på 8,43 prosent til 27 kroner. Skagen Fondene har solgt alle aksjene til den nye greske storaksjonæren Nireus. I forrige uke ble det kjent at en kjøper fisket etter aksjer i Marine Farms.

Stabil olje
Kontrakten på nordsjøolje med levering i juni holder seg stabilt på 69,25 dollar fatet mandag morgen. Faren for streik ved raffineriene i Europa bidrar til den solide oljeprisen. Rett i forkant av den nærstående kjøresesongen kan dette slå uheldig ut ved bensinpumpene for amerikanerne. Uroen i Nigeria bidrar til at markedet regner mer på risikopremien som følge av større geopolitisk usikkerhet.

Statoil klatrer 0,75 prosent til 167,25 kroner og får følge av Norsk Hydro som er opp 0,49 prosent til 205,50 kroner. DNO faller tilbake 2,10 prosent til 12,15 kroner. Fredag var DNO virkelig i skuddet etter at rykter ville ha det til at Statoil kan være i ferd med å kjøpe hele selskapet. Markedet virker være mindre i sin tro mandag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere