NA24.no

(Storebrand Kapitalforvaltning)

Ny bunn for dollaren

Sist oppdatert:
Dollaren fortsetter å falle, men ekspert mener bunnen kan være nådd og venter oppgang.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den siste tiden har dollarkursen falt kraftig mot en rekke valutaer. Fredag kveld kostet en dollar fem kroner, noe som er en svekkelse på 0,11 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

- Forventningene til veksten i USA er fortsatt laber, med det resultat at rentene faller noe som igjen gir seg utslag i en svak dollar, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Et råttent boligmarked, kredittskvis og økt arbeidsledighet er viktige faktorer til den fortsatt lunkne forventningen til veksten i amerikansk økonomi.

Det siste året som dollaren har svekket seg markant, har samtidig etterspørselen etter alt av råvarer gått til himmels. Det har ført til rekordhøye priser på flere råvarer som gull, mais, soyabønner og ris. For ikke å snakke om oljeprisen som har doblet seg det siste året.

Gavepakke
Men kursfallet virker også som en gavepakke på forbruksvarer fra mange land.

Foruten varer fra USA, har også Kina, Malaysia og Hong Kong naglet sin valutakurs til dollar. Det betyr at fallet i dollar også slår ut på importvarer fra disse landene. Over ti prosent av alt Norge importerer kommer fra disse landene.

En rekke andre asiatiske land har en valutapolitikk som beskrives som «styrt flyt». Det er industriland som fokuserer på dollarens utvikling, og kjøper dollar for å holde sin egen kurs stabil. Japan, Taiwan og Singapore er blant landene som de siste årene har intervenert tungt mot dollar.

Svimlende oljepris
Den siste uken har dollaren svekket seg mot de tretten av de seksten mest noterte valutaene i USA, ifølge Bloomberg News.

- Veksten i Europa er sterkere enn tidligere antatt, og sammenlignet med USA ligger renten høyere i eurosonen, noe som gjør at euroen styrker seg markant mot dollaren, sier Chen.

En euro tilsvarer nå 1,58 dollar, noe som er en styrking for euroen på 0,41 prosent. For å finne sist uke dollaren svekket seg like mye mot euroen må man tilbake til slutten av mars.

Dollarsvekkelsen mot euroen har også gitt en svimlende oljepris.

Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York fredag kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i juli, 132,12 dollar fatet. Dette er en økning på 1.31 dollar og uken sett under ett har prisen steget med 4,6 prosent.

Torsdag satte oljeprisen ny historisk rekord på 135,09 dollar fatet, før prisen begynte å stupe mot slutten av sesjonen.

Renten skal opp
Men Chen mener dollarens ferd ned i avgrunnen kan være i ferd med å snu.

- Rentebildet i USA er i endring. Rentebunnen er nådd og renten skal opp igjen. Etter læreboka vil renteheving innebære at dollaren styrker seg, sier Chen.

Men disse renteutsiktene er ennå ikke toneangivende i markedet. Future-handelen i USA reverserte fredag utsikten om at euroen ville svekke seg mot dollaren i tiden fremover, ifølge Bloomberg News.

Så lenge er Norge, som en råvarenasjon, tjent med en svak dollar. Konkurranseutsatt industri kan i teorien oppleve problemer, men så langt har den underliggende prisveksten på for eksempel olje spist opp valutatapet til dollaren, forklarer Chen.

Fredagens lønnsnivå i statlig sektor, som med lønnssklidning og overheng blir på 6,3 prosent, mener Chen utvilsomt vil føre til økt rente her til lands.

- Jeg venter første renteheving fra Norges Bank nå i juni, sier Chen til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere