*Nettavisen* Økonomi.

Ny bunn på Wall Street

Foto: (Scanpix)

USA-børsene fortsatte mandag sin nådeløse nedtur.

09.03.09 22:56

Aksjeindeksene i USA falt mandag til nye bunnivåer, uten at det kom enkeltnyheter som i særlig grad kan forklare fallet.

Fredag fikk investorene i USA en blandet avslutning på en elendig uke. Arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene viser at ledigheten øker, og at sysselsettingen er under press.

Les mer: Blandet slutt på elendig uke

I nyhetsbildet er det et milliardoppkjøp som stjeler overskrifter. Det amerikanske farmasøytiske selskapet Merck kjøper nå konkurrenten Schering-Plough. Det blir klart etter at sistnevnte har takket ja til tilbudet fra Merck. Summen er på 41,1 milliarder dollar i kontanter og aksjer, og formålet er at de to selskapene skal bli mer slagkraftige når de er samlet.

Budet på Schering-Plough fikk kursen tli å stige 14 prosent, mens kursen på Merck-aksjen falt 8 prosent.

Bank of America gikk mot strømmen mandag, og steg hele 19 prosent, på mediespekulasjoner om at banken faktisk kan klare å reise privat kapital.

Ford gikk også mot strømmen og steg 2 prosent etter at det ble kjent at et flertall ansatte som er organisert i United Auto Workers gikk med på å endre avtaler som ble inngått i 2007 for å kutte kostnader. Konkurrenten General Motors, som er i større problemer og opplever større svingninger i aksjekursen, steg hele 15 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Flere burgere
McDonald's har lagt fram de månedlige salgstallene for februar. Selskapet opplevde at omsetning fra restaurantene som har holdt åpent i mer enn ett år økte med 1,4 prosent i årets andre måned. Justert for at februar 2008 hadde 29 dager mot 28 dager i år så økte det globale salget med 5,4 prosent. Selskapet opplevde også en større salgsvekst i USA.

Mandag endte McDonald's-aksjen marginalt i pluss.

I likhet med Wal-Mart har kundene strømmet til McDonald's. Begge er i lavprissegmentet og beviste forbrukere har lagt om forbruksmønstrene sine etter finanskrisen.

Olje opp
Oljeprisen har tatt seg opp i det siste. Mandag steg den amerikanske referanseoljen WTI for levering i april med drøyt 3 prosent til 47,07 dollar på råvarebørsen i New York. Dette er den høyeste sluttkursen på to måneder.

Medlemslandene i OPEC skal møtes 15. mars for å diskutere hvordan de skal forholde seg til utviklingen i oljemarkedet. Spørsmålet er om det kommer nye produksjonskutt.

Dyster Buffett
Den anerkjente investoren Warren Buffett tegner et dystert bilde på situasjonen i den amerikanske økonomien. I et intervju med tv-kanalen CNBC sier Buffett at han er overrasket over hvor dårlig det har gått med amerikanske økonomien.

Investoren sier at den amerikanske økonomien har falt utfor et stup, og at det vil ta lenger tid før det blir en bedring.

Les mer: - USA i økonomisk krig

Det kom ingen negative makrotall mandag. Det skyldtes at det ikke kom noen makrotall mandag.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -1,21% til 6.547,05

Nasdaq -1,95% til 1.268,64

S&P 500 -1,00% til 676,53

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag