*Nettavisen* Økonomi.

Ny finanskollaps truer i USA

Foto: (Scanpix)

Finansinstitusjonen CIT Group kan kollapse om kort tid. Forhandlinger med myndighetene har brutt sammen.

Den 101 år gamle utlånsinstitusjonen CIT Group, som yter lån til forretningskunder i USA, kan gå overende.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag ble det klart selskapet sannsynligvis ikke vil få ytterligere statlig støtte, og dersom selskapets obligasjonseiere ikke spytter inn 2 milliarder dollar innen svært kort tid er det skifteretten neste.

Selskapet var en gange den største selvstendige utlåneren til næringslivskunder i USA, men har slitt voldsomt i kjølvannet av finanskrisen.

Ifølge Bloomberg News har selskapets ledelse ikke lykkes i å overtale amerikanske myndigheter til å spytte penger inn i selskapet. Selskapet fikk i fjor høst 2,33 milliarder skattekroner fra det amerikanske finansdepartementet samt fra Federal Deposit Insurance Corp.

Wall Street Journal skriver torsdag at selskapet har bedt sine obligasjonseiere om 2 milliarder dollar innen 24 timer.

Neste måned må obligasjonslån for 1 milliard dollar betales tilbake, og selskapet har ikke penger i kassen til å gjøre opp. Før helgen opplevde selskapet at flere av klientene deres makset ut sine kredittlinjer, og tok ut det de kunne. Dermed forverret situasjonen seg ytterligere.

Klientene fryktet at selskapet ikke ville være i stand til å utbetale allerede etablerte, men ikke benyttede, kredittlinjer dersom de går overende. I

Årsaken til at selskapet har fått problemer er at CIT gikk inn i det feberhete markedet for subprime-lån i 2003. Når disse verdiene forvitret gikk utlåneren på en voldsom finansiell smell. De siste åtte kvartalene har selskapet hatt et tap på hele 3,4 milliarder dollar, melder Bloomberg News.

Frykten nå er at en eventuell kollaps i CIT vil forplante seg til andre bedrifter. Årsaken til at amerikanske myndigheter la milliarder av dollar på bordet for å redde forsikringsgiganten AIG, var nettopp at man fryktet at en konkurs i dette selskapet ville føre til kollaps i en rekke andre finansinstitusjoner.

Selskapet har 1 millioner kunder, deriblant 300.000 detaljhandelsbedrifter. Disse er avhengige av kreditter fra selskapet, og flere frykter at det blir mange konkurser dersom CIT går under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag