*Nettavisen* Økonomi.

Ny flystreik rammer Norge

Foto: ANDY RAIN (EPA)

De kabinansatte i British Airways streiker igjen. Norske flygninger blir rammet.

27.03.10 13:23

Denne lørdagen påbegynner de kabinansatte i British Airways det som planlegges å være en fire dager lang streik.

NA24 - din næringslivsavis

Dette er den andre streiken som rammer BA på en uke. Forrige lørdag ble en lignende streik innledet, og denne varte i tre dager.

Protesterer mot innsparing
Streikene er en protest mot et planlagt innsparingsprogram på 62,5 millioner pund, eller 559 millioner kroner, som både vil resultere i kutt i antall ansatte og en lønningsfrys for dem som får fortsette. Selskapet sliter med den sterke økningen i konkurransen i bransjen, og BA-sjef Willie Walsh hevder selskapet vil være historie om ti år, om ikke kuttene gjennomføres.

De tradisjonelle flyselskapene har problemer med å møte billigselskapene til strid, og det hjelper lite at de er svært sårbare overfor streik. Det tette samspillet mellom ulike yrkesgrupper som skal til for å holde et flyselskap gående betyr at hver enkelt gruppe sitter på stor makt.

Forberedt på streik
BA var allerede forberedt på streiken, og har gjennomført tiltak de sier vil sikre at 75 prosent av kundene deres vil kunne fly, på tross av streiken. Imidlertid er allerede to av denne lørdagens flygninger fra Gardermoen til Heathrow kansellert, og flere er også kansellert de nærmeste dagene.

Streiken setter det britiske Labour Party i en svært kinkig situasjon. Med kun få uker igjen til valget er timingen til streiken særdeles dårlig. Det hjelper lite at fagforeningen som står bak streiken, Unite, er partiets største bidragsyter finansielt.

- Kan ikke rettferdiggjøres
- Vi har vært veldig klare på at streiken ikke kan rettferdiggjøres, og vi har manet begge sider til å komme seg tilbake til forhandlingsbordet og vil fortsette å jobbe for å få det til å skje, sier energi- og klimaforandringsminister Ed Miliband til Sky News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.