NA24.no

AHTS Supply Deep Sea Supply DESSC SeaTiger
AHTS Supply Deep Sea Supply DESSC SeaTiger (Deep Sea Supply)

Ny forferdelig supplymåned

September har vært et nytt mareritt rederne i spotmarkedet.

Etter flere år med festrater, så har supplyratene virkelig gått på en smell i sommer og høst. Fartøyer sluttes nå på nivåer som ikke forsvarer driftskostnadene en gang når ventetiden i et overfylt nordsjømarkedet regnes med.

Trenden har fortsatt i september, selv om forsyningskipene ser ut til å kunne ha nådd ratebunnen. Denne uken kom melding om at det første forsyningsskipet var sendt i bøyene.

Ifølge den månedlige rapporten til offshoremeglerhuset Seabrokers, så lå utnyttelsesgraden for spotfartøyene i Nordsjøen rundt 40 prosent, og befrakterne har virkelig utnyttet utbudet ved å presse ratene ned ytterligere for ankerhåndteringsfartøyene.

Plattformforsyningsskip (PSV) har vært sluttet helt nede på 2.200 pund per dag, og snittet havnet på rett under 4.000 pund per dag. Det er et fall på 86 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, og kun opp drøye 100 pund fra bunnen i august.

Enda verre har det vært for ankerhåndteringsfartøyene, hvor ratene i snitt endte på 15.072 pund per dag i forbindelse med riggoppdrag. Det ble imidlertid gjort jobber helt ned mot 7.000 pund per dag. I august ble lignende oppdrag honorert med 21.586 pund per dag i snitt.

Eneste trøsten er at det fortsatt er noe ned til AHTS’enes bunn i februar, da ratene var under 12.000-tallet. I september i fjor lå snittraten på 83.700 pund per dag, før det toppet seg i oktober med rater over 120.000 pund per dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere