NA24.no

(Thrust Fund)

Ny form for «menneskehandel»

Sist oppdatert:
Du kan kjøpe 6 prosent av Kjerstin for 3,6 millioner.

Mange som investerer i oppstartsvirksomheter sier at de først og fremst investerer i menneskene bak bedriftene.

Men hvorfor gå veien om et aksjeselskap? Hva med å investere direkte i menneskene?

Nå kan du kjøpe en andel i en persons fremtidige inntekt, melder nettstedet Venturebeat.

For eksempel kan du for 600.000 dollar kjøpe 6 prosent av alle de fremtidige inntektene til Kjerstin Erickson, en 26-åring med bakgrunn fra det prestisjetunge Stanford-universitetet i California (hvor Google ble startet, hint, hint).

Investeringen tilbys via nettstedet Thrust Fund .

Allerede som student i 2003 etablerte Erickson FORGE, en veldedig organisasjon som driver bistand i afrikanske flyktningleirer, og pengene hun eventuelt får inn ved å selge sine fremtidige inntekter, skal gå til denne organisasjonen.

- Thrust Fund appellerer fordi det lar meg spole frem et par år, sier Erickson.

Høy pris
Venturebeat har regnet ut at hun må tjene rundt 250.000 dollar i året frem til hun er 65 for at en investor skal komme ut i null, når man ikke tar hensyn til inflasjon og til alternativ avkastning fra en annen investering. I realiteten må inntekten være vesentlig høyere for at dette skal være en interessant kommersiell investering.

Erickson sier riktignok at hun har tenkt å etablere et kommersielt selskap i fremtiden, men den høye prisen for å investere indikerer nok at det er et element av idealisme i det hele.

Inspirasjon fra poker
Men det er ikke bare det. Det dreier seg om gjennomtenkte kontrakter, og den som selger deler av sin inntekt, har rett til å kjøpe seg ut av kontrakten ved å betale tilbake inntil ti ganger innsatsen, avhengig av hvor lang tid det er gått.

Inspirasjonen til Thrust Fund kommer fra pokerverdenen, hvor det lenge har vært mulig å kjøpe en andel av de fremtidige gevinstene til en spiller, skriver Venturebeat.

Foreløpig er det bare tre gründere «til salgs» via Thrust Fund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere