*Nettavisen* Økonomi.

Ny FPSO-aktør med smell

Prosafe Production må i likhet med konkurrenten FOP ta en nedskrivningssmell i fjerde kvartal.

Tirsdag meldte Fred. Olsen Production om nedskrivninger på to av sine spesialfartøyer, i dag kommer konkurrenten Prosafe Production med samme budskap.

NA24 - din næringslivsavis

Begge selskaper er spesialisert på flytende produksjonsløsninger for olje- og gassbransjen gjennom bygging og utleie av såkalte FPSO’er, produksjonsskip.

Kjempesmell
Prosafe Production har sett seg nødt til å nedskrive flåteverdien med heftige 197 millioner dollar i fjerde kvartal. Det er tre av FPSO’ene til Prosafe Production som nå må tale nedskrivninger på grunn av kostnadsoverskridelser og for lave dagrater til å forsvare verdiene basert på fremtidig inntjening. Videre har selskapet også nedskrevet verdien på supertankeren MT Takama som er kjøpt inn med tanke på konvertering til FPSO.

Nedskrivningen får ingen følger for selskapets kontantbeholdning eller lånebetingelser.

Positiv drift
Selv om regnskapene preges av nedskrivningene, så viste driften et positivt bidrag. Driftsresultatet endte på 20,9 millioner dollar eksklusive nedskrivningene, en liten nedgang fra fjerde kvartal 2007 som viste pluss 23,3 millioner dollar.

Driftsinntektene endte på 71,4 millioner dollar i fjerde kvartal opp fra 64,1 millioner i samme periode et år tidligere.

Resultatet før skatt endte dermed på minus 190,5 millioner dollar inkludert nedskrivningen, mot pluss 23,5 millioner et år tidligere.

Usikre
Prosafe Production opprettholder i likhet med resten av oljeservicebransjen et positivt syn på de langsiktige forholdene for bransjen, men ser usikkerhet på kort sikt.

De peker på at den fallende oljeprisen har skapt usikkerhet rundt den finansielle holdbarheten for noen av utviklingsprosjektene hos oljeselskapene. Samtidig har det også blitt vanskeligere for oljeselskapene å skaffe funding for slike prosjekter.

På denne bakgrunn forventer Prosafe Production en noe lavere aktivitet i FPSO-markedet i 2009.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.