NA24.no

Ny Fredriksen-seier

Sist oppdatert:
John Fredriksens fortsetter på vinnersporet. Nå er han klar med et gigantselskap i riggsektoren.

NA24 iMarkedet kunne fredag melde at Pareto anbefalte kundene sine å posisjonere seg i Seadrill-aksjen. De ventet at det ville komme en avklaring i forbindelse med Smedvig-budet snart.

Meldt fredag
Kundene trengte ikke å vente lenge.

NA 24 - din nye næringslivsavis

I helgen ble det klart at Noble selger sine aksjer i riggselskapet Smedvig til John Fredriksen-dominerte SeaDrill. Kjøpet av aksjene skal finansieres ved at det gjennomføres en ny milliardemisjon i John Fredriksen-selskapet, skriver Dagens Næringsliv. Emisjonen blir også bekreftet i en melding fra Seadrill.

Smedvig-familien tar pengene
Dermed er kampen om Smedvig i mål. Amerikanske Noble vant første runde, da Fredriksens høyre hånd, Tor Olav Trøim, synes Smedvig var blitt for dyrt. Senere kastet han seg på ballen igjen, og kjøpte seg opp i selskapet.

Seadrill betaler 4,7 milliarder kroner til Noble for aksjene. De kjøpte opprinnelig a-aksjene til kurs 200 kroner og b-aksjene til kurs 150 kroner, mens Seadrill-budet var på 205 kroner for a-aksjene og 165 kroner for b-aksjene. Ifølge en aksjonæravtale er det likevel Smedvig-familien som stikker av med gevinsten etter kursoppgangen, og Petter Smedvig & Co. drar nå inn 140 millioner kroner ekstra.

Ny emisjon
Meglerhusene Pareto og Carnegie jobbet i helgen med å reise en emisjon på 3,5 milliarder.

Emisjonen ble satt til sterke 90 kroner, noe som på linje med sluttkursen fredag. John Fredriksen tegnet seg for 4 millioner aksjer, av de totalt 39 millioner nye aksjene som ble plassert i Seadrill.

Formue 40 milliarder
John Fredriksen er Norges rikeste mann med en formue på rundt 40 milliarder kroner. Hans forretningsliv har vært som en berg og dalbane. Mange høydare, men også mange nedturer. Blant annet har han vært på konkursens rand opptil flere ganger.

Blant annet satt gamle ærverdige Bergesen d.y. med Morten Bergesen og fetteren Petter Sundt i spissen og ventet på at Fredriksens massive satsning på tank skulle havarere. Enden på visa ble at Bergesen ble solgt til utlandet og Fredriksen økte sin formue fra noen milliarder til dagens 40 milliarder.

Verdens dyreste hus
De fleste selskapene som Fredriksen kontrollerer hører til på Kypros eller Bermuda. Selv oppholder han seg mest i et av verdens dyreste bolighus i London til en verdi av rundt 1,2 milliarder kroner.

I dag består Fredriksens forretningsimperium av tank, gass, fisk, rigg og inkassovirksomhet. Prosessen med å overlate roret til sine tvillingdøtre Kathrine og Cecilie, har så smått begynt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere