NA24.no

Ny gutt syk av nyresvikt

Foto: Gøril Huse
Sist oppdatert:
4-åringen fra Oslo ligger på sykehus nå. Han er det åttende barnet som er blitt syk.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) ble gutten syk 1. mars. Han er innlagt på Ullevål universitetssykehus.

- Tilstanden til gutten er stabil. Han får dialysebehandling, opplyser informasjonsrådgiver Alf Bøhler ved Ullevål univeristetssykehus til TV 2 Nettavisen.

Spiste kjøttdeig
Opplysningene som familien har gitt, viser at gutten blant annet har spist kjøttdeig. Ifølge Gilde skal familien ha kjøpt kjøttdeigen 23. februar i en butikk i Oppland.

Dermed stemmer fortsatt teorien til FHI og Mattilsynet om at smitten trolig kommer fra kjøttdeig.

FHI mener at gutten sannsynligvis ble smittet av E.coli-bakterien før tiltakene mot smitte ble satt i verk, heter det i en pressemelding.

Folkehelseinstituttet jobber nå med å forsøke å påvise den sjeldne bakterien E.coli O103 hos barnet.

Slik unngår du smitte:

¿Stek eller kok alle kjøttprodukter godt. Er kjøttet tilstrekkelig varmebehandlet, blir du ikke syk.

¿Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4 grader celsius)

¿Vask hendene etter toalettbesøk, eter kontakt med dyr og før matlaging.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Åtte syke
Dette er de syke barna:

Jente, Oppland, syk 15. februar. Smitte påvist i avføring,

Jente, Oppland, syk 12. februar. Smitte påvist i avføring.

Gutt, Hedmark syk 7. februar

Jente, Oppland, syk 13. februar Antistoff mot E.coli O103 i blodet påvist

Gutt, Hordaland, syk 22. januar

Gutt, Sogn og Fjordane, syk 25. januar. Antistoff mot E.coli O103 i blod påvist

Jente, Hedmark , syk 18. februar

Gutt, Oslo, syk 1. mars

Flere analyser
Gilde fortsetter å ta analyser av de kvernede 65.000 tonn kjøttdeig de trakk tilbake fra markedet da mistanken ble rettet mot kjøttdeigen deres.

Totalt har Norsk Matanalyse gjennomført 2.040 prøver som alle er negative, melder Gilde.

1.325 av prøvene er tatt av tilbakekalte produkter, mens 600 er fra innkomne dyr og slakt.

Ingen funn
Mattilsynet har også fått svar på alle prøver av matvarer og emballasje som ble hentet hos de berørte familiene og levert inn til veterinærhøyskolen før 3. mars. Samtlige prøver er negative. Det betyr at det ikke er påvist E. coli O103 eller O157 i noen av prøvene.

- Vi har akkurat fått melding om at en åttende person er blitt syk. Hva som er kommet fra og gjort i forhold til intervju og opplysninger rundt dette sykdomsbildet, kjenner jeg lite til, sier fungerende regiondirektør Karen Johanne Baalsrud i Mattilsynet til TV 2 Nettavisen.

Hun påpeker at helsevesenet nå er på alerten i forhold til hver eneste person som kommer inn med en slik diagnose. Men Mattilsynet vil nå gjøre sitt med å se på hva familien har spist.

- Det vil bli gjort undersøkelser på familiens hjemsted på samme systematiske måte som hos de øvrige familiene, sier Baalsrud.

Mattilsynet har slev ikke funnet noen spor av de farlige E. coli-bakteriene i maten til de øvrige familiene.

- Det var som forventet, sier hun.

På spørsmål om det er satt inn gode nok tiltak siden nok en person er blitt syk, viser Baalsrud til at Mattilsynet ikke har funnet noe som er galt hos Gilde.

- Kjøttprodusenten har på eget initiativ trukket tilbake et stort kjøttparti. Det burde være nok. Men jeg vil ikke spekulere hva som har skjedd i dette tilfellet, sier hun.

Mattilsynet arbeider nå mot den nylig rammede familien for å kartlegge hva de har spist. De sikrer også spor i form av matrester, emballasje og søppel for å klarlegge mer fakta knyttet til sykdomstilfellene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere