NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,90
Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Ny jubeldag på børsen

Sist oppdatert:
Oslo Børs fortsatte torsdag den sterke trenden fra onsdag.

Oslo Børs Hovedindeks steg torsdag 2,0 prosent til 354,15 poeng.

Det skjedde dagen etter at indeksen onsdag steg hele 4,7 prosent, den neste største oppgangen hittil i år. Men også etter et fall på 3,6 prosent tirsdag.

Mens Oslo Børs tirsdag steg mest i Europa, er det onsdag flere børser som stiger enda mer enn den norske. Det er bred oppgang på europeiske børser, med Athen som det eneste unntaket. Både London, Frankfurt og Paris er opp rundt 3 prosent.

I USA ligger de viktige indeksene nå over 2 prosent i pluss.

Blant tungvekterne på Oslo Børs var det for det meste blå tall torsdag, et enkelte unntak innen oljeservice. Mest steg John Fredriksens tankrederi Frontline, som endte opp 6,4 prosent til 210,20 kroner.

Uheldigvis for Fredriksen pekte riggselskapet hans, Seadrill, seg ut i motsatt retning, med et fall på 5,7 prosent etter en kvartalsrapport som skuffet markedet. Fallet for Seadrill har nok også sammenheng med at selskapet i dag fikk konkurranse fra amerikanske Ensco i sitt forsøk på å kjøpe opp Scorpion Offshore, som på sin side steg 7,5 prosent til 40.30 kroner på Oslo Børs. Ensco vil by 39,50 kroner pr. Scorpion-aksje, mens Seadrills bud er på 36 kroner. Scorpion-styret anbefaler Enscos bud.

Fred. Olsen Energy falt 5,46 prosent til 195,50 kroner, noe som reelt sett var et fall på under 1 prosent når man tar høyde for at aksjen i dag ble handlet uten rett til utbytte. Seismikkselskapet TGS falt 3,4 prosent til 97,75 kroner.

Ellers steg flere tunge aksjer 3-5 prosent, for eksempel DnB Nor, Aker Solutions, Acergy, Storebrand, Subsea 7 og Austevoll Seafood.

Olje opp
Etter kraftig fall så langt i mai, har oljeprisen tatt en liten revansj de to siste dagene. Oppgang onsdag er fulgt opp torsdag. Et fat Brent-olje for juli-levering koster 74,03 dollar, en oppgang på 3,2 prosent fra onsdag. Den amerikanske referanseoljen WTI har steget 3,4 prosent til 73,96 dollar.

Ble beroliget
En melding fra Reuters beroliger investorer som onsdag var blitt skremt av en artikkel i Financial Times om at Kina vurderer å endre sin beholdning av europeiske statsobligasjoner.

En kilde i Kinas regjering avviser overfor Reuters at landet har noen planer om å redusere sin beholdning av gjeld i eurosonen.

- Euroen falt mot dollar gjennom hele onsdag og utover kvelden. Fallet var drevet av den labre situasjonen i Sør-Europa, men også av nyheten om at Kina vurderer å kutte sin beholdning av eurosone-statsobligasjoner. Dette vil være et markert skift i Kinas valutapolitikk, ettersom det i det siste har fokusert på det motsatte, nemlig diversifisering ut av dollar og inn i euro. I natt har derimot noe av nedgangen reversert seg, hvilket kan ha vært drevet av kommentarer fra kinesisk regjeringshold om at landet ikke vil forandre sin langsiktige strategi vedrørende valutareservene, skriver Shakeb Syed i Handelsbankens morgenrapport torsdag.

Euroen har styrket seg torsdag. En euro koster nå 1,231 dollar, mot 1,222 onsdag kveld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere