NA24.no

Ny klimaskandale trolig avslørt

Foto: PRAKASH MATHEMA (AFP)
Sist oppdatert:
Påstand fra FNs klimapanel blir plukket fullstendig fra hverandre.

I fjor fikk klimasaken et solid skudd mot baugen da flere hundre e-poster fra klimaforskere viste hvordan en aktivt gikk inn og manipulerte forskningsrapporten.

Les også: Gjennomgang av Climategate

Og nå ser det ut til at en ny skandale er på vei: For drøyt to år siden gikk FNs klimapanel (IPCC) ut og advarte om at alle isbreene i Himalaya med over 90 prosent sannsynlighet ville smelte innen 2035.

Har benyttet spekulative påstander
Nå innrømmer ifølge Times Online vitenskapsmennene bak advarselen, som ble publisert i en større rapport om isbreer, at påstanden sannsynligvis mangler rot i virkeligheten.

Påstanden skal ha basert seg på en artikkel i New Scientist som ble publisert i 1999.

Denne artikkelen ble igjen basert på et kort telefonintervju som journalisten hadde hatt med en ukjent vitenskapsmann, Syed Hasnain, ved Jawaharlal Nehru University i Delhi.

Hasnain har nå innrømmet at hans påstander var ren spekulasjon, og ikke var understøttet av noen formell forskning.

Den originale rapporten inneholder heller ikke noen påstand om at det vil skje innen 2035.

Hadde ikke kunnskap på området
Professor Murari Lal, som overså delen om isbreer i IPCC-rapporten sier nå at denne påstanden trolig vil forsvinne.

- Hvis Hasnain nå offentlig sier at han aldri har påstått dette, eller at det er en feil antakelse, så vil jeg anbefale at påstanden om Himalaya-isbreene fjernes fra fremtidige IPCC-rapporter, sier Lal.

IPCC er i mange sammenhenger fremstilt som verdens fremste klimaforskere som er enige om et resultat. Sannheten ser derimot ikke ut til å være så enkel.

Professor Lal, som altså overså isbreearbeidet, er ingen ekspert på isbreer.

- Jeg er ikke en ekspert på isbreer. Jeg har ikke besøkt regionen, så jeg må baserer meg på troverdige offentliggjorte forskningsrapporter. Kommentarene i WWF-rapporten var gjort av en respektert indisk vitenskapsmann, og det var fornuftig å anta at han visste hva han snakket om, ser Lal.

Trodde WWF-rapport var pålitelig
WWF-rapporten som Lal snakker om, var måten IPCC ble gjort oppmerksomme på uttalelsene i utgangspunktet. Uttalelsene var i stor grad glemt, fram til WWF la fram en kampanjerapport der de hadde plukket opp uttalelsene til Lal.

Siden rapporten ikke var ment vitenskapelig, var det heller ingen som hadde undersøkt påstandene.

Professor Julian Dowdeswell, leder av Scott Polar Research Institute ved Cambridge University, mener påstandene som IPCC har basert seg på er helt uten rot i virkeligheten.

Nærmest umulig
Den raskeste smeltingen man har sett av isbreer har vært på mellom 60 til 90 centimeter i året, og i de fleste tilfeller mye mindre.

- Selv en liten isbree som Dokriani-isbreen er opp til 120 meter tykk. De store er flere hundre meter tykke, og milevis lange, sier Dowdeswell.

Rajendra Pachauri har tidligere avvist all kritikk av Himalaya-påstandene på en svært aggressiv måte. Ifølge Times Online ønsker nå ikke IPCC å kommentere saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere