NA24.no

(Reuters)

Ny økonomisk uro i Sør-Europa

Det blir dyrere for Europas trøbbelland å håndtere gjelden.

Den europeiske statistikkorganisasjonen Eurostat avslørte tirsdag at at Hellas ikke klarte å møte sitt mål for budsjettunderskuddet i fjor.

På grunn av et større fall i bruttonasjonalbudsjettet enn ventet, noe som igjen gir en lavere skatteinngang i landet, ender budsjettunderskuddet i 2010 på 10,5 prosent av bruttonasjonalbudsjett. Greske myndigheters tidligere anslag var på 9,4 prosents underskudd av BNP.

Sender renten opp
I finansmarkedene er investorene overbeviste om at det går i mot at den greske staten kommer til å misligholde sine statslån. Dette fikk Angela Merkels viktigste økonomiske rådgiver, Lars Feld, til å uttale at det ikke må drøye for lenge med en gresk restrukturering.

Ikke bare det greske, men også det irske og det portugisiske budsjettunderskuddet ble revidert opp av Eurostat tirsdag. Det irske ble oppjustert til utrolige 32 prosent, mens det portugiske ble oppjustert til 9,1prosent av BNP.

Euroen i ro
I sin gjennomgang onsdag morgen skriver meglerhuset DnB Nor Markets at euroen holder seg rolig til tross for uroen i de såkalte PIIGS-landene (Portugal, Irland, Italia, Grekenland og Spania).

Som en konsekvens av markedet svekkede tiltro til greske statsfinanser, steg lånekostnadene til landet.

- PIIGS-landenes tiårs statsrentespread mot tyske bund har steget. Spesielt gjelder dette for Hellas, etter at det ble meldt at landets budsjettunderskudd var på 10,5 prosent i 2010 mot myndighetenes tidligere anslag på 9,4 prosent, skriver Handelsbanken.

For den norske kronens del så styrket den seg på bred basis natt til onsdag, både i mot dollar og euro. Sjekk utviklingen her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere