Ny nedgang i Asia

Foto: (Scanpix)

Resesjonspøkelset kom tilbake og senket børsene i Asia.

12.03.09 12:14

Bilprodusenter og finansselskaper var i første rekke da de asiatiske markedene falt natt til torsdag norsk tid.

NA24 - din næringslivsavis

Bakteppet kom imidlertid fra Japan, hvor BNP-veksten i fjerde kvartal ble -12,1 prosent. Det er noe bedre enn det som ble rapportert i forrige måned, da det fremkom at veksten var -12,7 prosent, skriver Bloomberg.

Like fullt fremhever det problemene Japan har for øyeblikket, og fallet i BNP er det største siden 1974.

Morgan Stanleys Asia Pacific-indeks falt med 1 prosent, og Nikkei-indeksen i Japan var medvirkende til å dra den ned. Nikkei falt 1,6 prosent, mens Kospi i Sør-Korea falt 1,5 prosent.

Bilbransjen har allerede vært hardt rammet i lengre tid på grunn av nedgangstidene i økonomien. De svake BNP-tallene førte til et ytterligere fall i aksjekursene. Verdens største bilprodusent, Toyota, falt 3,4 prosent i Tokyo på fornyet frykt for at finanskrisen kan føre til at selskapets avtalepartnere kan gå tom for penger.

Også Honda, som får halvparten av salget sitt fra Nord-Amerika, sank 7 prosent. Mye av dette kan imidlertid spores tilbake til valuta, ettersom yen steg mot dollar.

Finansselskapene hadde heller ikke en god dag. Japans største børsnoterte bank, Mitsubishi UFJ Financial Group, falt 4,4 prosent.

- Positive kommentarer fra de amerikanske bankene virker beroligende, men vi er ikke trygge ennå. Investorene venter fortsatt på konkrete tegn på at økononmien har nådd bunnen, at tiltakspakkene virker og at det globale finanssystemet har stabilisert seg, sier Nicole Sze, analytiker i Bank Julius Baer, til Bloomberg.

Hang Seng-indeksen i Hong Kong falt 0,69 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag