*Nettavisen* Økonomi.

Ny nedtur i USA

Foto: JUSTIN LANE (Scanpix)

USA-børsene falt onsdag for fjerde dag på rad.

02.09.09 22:34

Utslagene onsdag var ikke store, men det ble likevel røde tall på Wall Street. S&P 500-indeksen falt 0,3 prosent til snaut 995 poeng.

Etter kraftig oppgang i vår og sommer, viser markedet klare tegn på nervøsitet. Det stilles spørsmål ved om oppgangen er bærekraftig, og markedet reagerer ikke lenger i vesentlig grad på positive tegn.

Onsdag offentliggjorde den amerikanske sentralbanken Federal Reserve referatet fra sitt siste rentemøte. Referatet viser at sentralbankens syn på økonomien var klart mer positivt i august enn under det siste møtet i juni. Men dette var altså ikke nok til å holde børsen over vann.

Flere ledige
Imidlertid kom det også tall som viste at arbeidsmarkedet fortsatt er svakt. Den såkalte ADP-rapporten viser at 298.000 stillinger forsvant fra lønningslistene innen privat næringsliv i USA i løpet av august. Sysselsettingsfallet var noe større enn markedet hadde ventet.

Les mer: Nytt jobbfall i USA

Færre amerikanere har altså vært i jobb det siste året, men produktiviteten øker. Onsdag ble produktivetetsveksten i andre kvartal oppjustert til 6,6 prosent. Det er den raskeste veksten på seks år og en oppjustering fra et foreløpig anslag på 6,4 prosent.

Uendret olje
Oljeprisen endte lite endret etter ukentlige lagertall. Den amerikanske referanseoljen WTI endte praktisk talt uendret på 68,05 dollar på råvarebørsen i New York.

Les mer: Olje opp etter lagertall

Delindeksen for oljeservice falt 1 prosent, mens delindeksen for oljeselskaper var praktisk talt uendret.

Legemiddelgiganten Pfizer har godtatt å betale hele 2,3 milliarder i dollar etter tvilsom markedsføringspraksis. Kursutslaget var likeve moderat. Aksjen falt 0,6 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,32% til 9.280,67

Nasdaq -0,09% til 1.967,07

S&P 500 -0,33% til 994,75

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag