NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
(Scanpix/Montasje)

Ny nedtur på børsen

Sist oppdatert:
Fallet i oljeprisen presser børsen videre ned.

Nedturen fortsetter på Oslo Børs etter årets første fall. Onsdag ble en begredelig dag for aksjesparerne med et fall på 5,8 prosent etter seks dager på rad med oppgang.

NA24 - din næringslivsavis

Rett etter at handelen åpnet torsdag morgen faller hovedindeksen på Oslo Børs 1,53 prosent til 232,92 poeng.

Olje i retur
Oljeprisen fikk en alvorlig knekk onsdag ettermiddag og kveld. Prisen stupte rundt 12 prosent og opplevde det største fallet rundt 7 år. Nedgangen kom etter dårlige jobbtall fra USA og de ukentlige oljelagertallene fra de amerikanske myndighetene. Lagernivåene på råolje, drivstoff og destillat havnet i forrige uke langt høyere enn hva analytikerne hadde forventet og det bidro til et massivt fall siden etterspørselen antas å falle.

Konflikten i Gaza mellom Israel og Hamas har blitt viet mye oppmerksomhet de siste dagene. Frykten er at flere av oljenasjonene i Midtøsten vil true med en oljeboikott rettet mot tilhengerne til Israel har gitt prisoppgang. Onsdag avviste imidlertid Saudi-Arabia et slikt forslag fra Iran. Saudi-Arabia er en av de mektigste oljenasjonene i OPEC.

Fortsatt er det ikke kommet noen avklaring på konflikten mellom Ukraina og Russland. Gassforsyninger fra Russland som transporteres gjennom oljerørledninger i Ukraina ble fullstendig stanset onsdag. Dermed står flere europeiske land uten gassforsyninger midt i vinteren.

Torsdag morgen faller kontraktene på nordsjøolje med levering i februar til 45,74 dollar per fat. Da Oslo Børs stengte handelen lå prisen rundt 48 dollar per fat.

Dårlig nytt
Det er ikke bare oljeprisen som spiller negativt inn på Oslo Børs. Arbeidsmarkedet i USA viser på nytt klare svakhetstegn. Innen privat sektor forsvant 693.000 stillinger i desember og det var langt mer enn økonomene hadde forventet. Tallene lover ikke godt for den stigende arbeidsledigheten, og viser at det kan ta tid å snu den negative trenden.

I tillegg har resultatvarslene begynt å renne inn. Intel og Time Warner advarer om at de ikke kommer til å nå egne mål, mens Hydro-konkurrent Alcoa kutter dramatisk i produksjonen og i arbeidsstokken. Torsdag er det klart at Kinas største PC-produsent også merker nedgangen i den globale økonomien og må slanke antall ansatte.

Det ga et bratt børsfall i USA og Asia.

Les mer: Blytungt på Wall Street og Hele oppgangen blåst bort

Bred nedgang
Stort sett alle tungvekterne på børsen faller fra start. Hovedvekten av de som leder an i nedturen er energiselskaper og oljeservice. StatoilHydro blir sendt ned 0,57 prosent til 121,70 kroner, mens REC faller 2,70 prosent til 68,20 kroner.

Riggselskapene er blant dem som faller mest. PetroMena senkes 10,26 prosent til 1,05 kroner, mens Songe Offshore er ned 5,49 prosent til 15,50 kroner. Seadrill faller 0,83 prosent til 60 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere