*Nettavisen* Økonomi.

Ny nedtur på USA-børsene

Foto: (Scanpix)

Elendige nyheter senket Wall Street.

23.01.09 12:41

Dårlige tall, på både makro og selskapssiden samt de vedvarende bekymringene knyttet til banksektoren, gjorde det vanskelig for investorene torsdag.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Sesjonen startet stygt og forverret seg ytterligere. Men utover dagen snudde stemningen noe, på håp om at president Obamas krisepakke på minst 825 milliarder dollar lurer rundt hjørnet.

Tross optimismen i markedet skal ikke republikanerne være like positive til denne krisepakken som den nye administrasjonen skulle ønske, ifølge Associated Press.

Uansett endte indeksene til slutt med fall på mellom en og tre prosent.

Teknologibaserte Nasdaq var den indeksen som fikk hardest medfart, og i førersetet for nedgangen finner man it-giganten fremfor noen.

Gates-stup
Microsoft fikk et resultat på 4,17 milliarder dollar eller rundt 47 cents per aksje i selskapets andre kvartal. Grunnet avvikende regnskaps år ble kvartalet avsluttet 31. desember 2008. Omsetningen havnet på 16,63 milliarder dollar.

I samme periode året før havnet resultatet på 50 cents per aksje fra en omsetning på 16,4 milliarder dollar.

Analytikerne ventet ifølge Thomson One at resultatet ville havne på 0,49 dollar per aksje.

Selskapet til Bill Gates har planer om å redusere de årlige kostnadene med 1,5 milliarder dollar, og varsler at de vil kutte antallet jobber med 5.000 de neste 18 månedene. Rundt 1.400 risikerer oppsigelse.

Microsoft-aksjen stupte med nesten 12 prosent.

Frykter svake resultater
Investorene er bekymret for at det vil komme mange negative overraskelser fra rapporteringssesongen som er i gang. I tillegg peker ferske makrotall på en bedrøvelig tilstand i økonomen.

Apple la onsdag kveld fram sitt resultat for siste avsluttede kvartal. Selskapet har avvikende regnskapsår og la fram tallene for første kvartal.

Resultatet steg til 1,61 milliarder dollar eller 1,78 dollar per aksje, mens omsetningen steg 10,17 milliarder dollar. Til sammenligning fikk de et resultat på 1,76 dollar per aksje fra en omsetning på 9,6 milliarder dollar i tilsvarende periode året før.

Ifølge Marketwatch ventet analytikerne at Apple ville presentere et resultat på 1,29 dollar per aksje fra en omsetning på 10,16 milliarder dollar. Selskapet ga ingen oppdatering rundt helsetilstanden til den sykemeldte toppsjefen Steve Jobs.

Til tross for noen lyspunkter fra selskaper som Apple og IBM, ventes et svakt kvartal.

Apple endte opp vel 6,5 prosent mens IBM falt med 1,5 prosent.

Før åpning la forsvarsindustrikjempen Lockheed Martin fram bedre tall enn ventet, men kuttet samtidig kraftig i estimatene for helårsresultatet.

- Markedet vet at det ikke kommer til å bli en bra rapporteringssesong. Vi har fått noen positive overraskelser, men generelt har resultatene så langt vært på linje med de negative forventningene, sier sjeføkonom Peter Cardillo ved Avalon Partner i New York til Reuters.

Lockheed steg med over seks prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Sparket sjefen
John Thain gikk torsdag fra Bank of America, kort tid etter at banken overtok meglerhuset Merrill Lynch, hvor Thain var toppsjef.

CNBC melder at Thain torsdag morgen var i et møte med konsernsjef Ken Lewis for å diskutere sin fremtid i det nyfusjonerte selskapet. Det endte med avskjed.

Thain hadde fått rollen som leder av den globale bankvirksomheten i det nye selskapet.

Nyheten kommer også bare en uke etter at Bank of America leverte sitt første kvartalstap på 17 år. Bank of America fikk et tap på 1,79 milliarder i fjerde kvartal. Det tilsvarer 48 cents per aksje. Kredittap og store nedskrivninger ga helrøde tall. Nedskrivningene ble på 10,47 milliarder dollar i kvartalet.

Les mer her: Toppsjef ut av krisebank

Thains situasjon ble ganske sikkert ikke bedre da TV-kanalen CNBC kunne avsløre hans svindyre designsmak.

Etter at han på slutten av 2007 ble ansatt som toppsjef for Merrill Lynch, hyret han tidlig i 2008 det eksklusive interiørdesignfirmaet Michael S. Smith Design for å fikse opp sjefskontoret.

Les mer her: Se banksjefens vanvittige luksus

Bankaksjen ble sendt ned solide 14,5 prosent mens Citigroup raste med vel 15 prosent.

Økt ledighet
På makrosiden kom det som ventet nye dystre signaler fra arbeidsmarkedet.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd steg med 62.000 til 589.000 i forrige uke. Det viser statistikk fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Dette er det høyeste antallet siden november 1982. Samtidig ble antall nye søkere fra uken tidligere oppjustert til 527.000 fra 524.000.

I tillegg viser tall at boligbyggingen i USA har nådd et historisk lavmål.

Antallet påbegynte boliger falt med 15,5 prosent på sesongjustert basis til 550.000 i desember, viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Samtidig ble tallene for november revidert til et fall på 15,1 prosent til 651.000 fra 625.000 som opprinnelig ble rapportert.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg at antallet påbegynte boliger ville falle til 615.000 den siste måneden i 2008.

Store oljelagre
På råvarebørsen i New York endret prisen på den amerikanske referanseoljen WTI seg lite tross en kraftig økning i landets oljelagre.

Råoljelagrene vokste med 6,4 millioner fat i forrige uke. Analytikerne ventet på forhånd at råoljelagrene ville stige med 1,4 millioner fat.

Ved utgangen av uken som ble avsluttet 16. januar var det 332,7 millioner fat råolje på lagrene, og det ligger over det øvre sjiktet av snittet på denne tiden av året.

Les mer her: Oljelagrene til værs

Mars-kontrakten hadde falt med 3 cents til 43,52 dollar fatet da gulvhandelen stengte.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -1,28% til 8.122,80

Nasdaq -2,76% til 1.465,49

S&P 500 -1,52% til 827,50

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.