Ny nedtur

Foto: (Scanpix)

Spent stemning på Wall Street.

Det hersker en depressiv stemning på verdens børser i det frykten for ringvirkningene av økonomiske uroen skremmer investorer verden over i det stadig nye dystre signaler tikker inn.

NA24 - din næringslivsavis

Åpner med fall
Det kraftige fallet på amerikanske børser i går har det siste døgnet tatt rundturen verden over, og ser ut til å fortsette i dag.

Industriindeksen Dow Jones faller 0,64 prosent til 9.080,61 poeng fra start. Den brede indeksen S&P 500 faller 0,92 prosent til 944,02 poeng, mens teknologiindeksen Nasdaq er ned 1,03 prosent til 1.688,12 poeng rett etter åpning.

Svak guiding fra teknologikjempen Cisco Systems, den japanske bilkjempen Toyota og skuffende tall fra Adidas bidrar til å senke stemningen før børsene åpner.

Økt ledighet
Den økonomiske tilstanden i verdens største økonomi bekymrer investorene og før børsene åpnet i dag tikket det inn fersk statistikk fra forrige ukes bevegelser arbeidsmarkedet.

Statistikken fra arbeidsdepartementet viste at antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt med 4.000 personer til 481.000 i forrige uke. Samtidig steg den videreførte ledigheten med 122.000 søkere til 3.843.000. Det betyr at det blir stadig verre å komme seg ut i jobb igjen. Antallet amerikanere som må søke om fornyet ledighetstrygd etter de første ukene er det høyeste siden februar 1983.

Samtidig ble det klart at USAs produktivitet utenom jordbruket holdt seg positiv i tredje kvartal, med en årsvekst på 1,1 prosent. Det er bedre enn hva økonomene hadde ventet. Ifølge Bloomberg News lå forventningene på 0,8 prosent. Samtidig øker enhetskostnadene per arbeidsinnsats med 3,6 prosent på årlig basis, noe som er en langt høyere vekst enn hva markedet hadde forventet. Økonomene så for seg en økning på 2,8 prosent.

Flere store detaljistkjeder har lagt frem salgstall for oktober i dag. Varehuskjempen Wal-Mart rapporterte et salg på 2,4 prosent, som var bedre enn ventet.

I Europa kom det et kraftig rentekutt fra Bank of England på 1,5 prosentpoeng og 0,5 prosentpoeng i Den europeiske sentralbanken.

Venter salgssvikt
It-kjempen Cisco Systems la frem sterke tall etter børsslutt onsdag, men skuffet med svak guiding. Konsernet rapporterte om flatt resultat med en salgsvekst på 8 prosent i konsernets siste kvartal, men rapporterte at gjeldende kvartal kan gi en nedgang i omsetningen på mellom 5 og 10 prosent.

- Selv om det er uklart hvor lenge den svake perioden vil vare, har Cisco satt full ansettelsesstopp og har til hensikt å redusere kostnadene med 1 milliard dollar i inneværende innen regnskapsårets slutt. Det tyder på at selskapet venter mer enn en kortvarig oppbremsning, sier en analytiker til Dow Jones Newswires.

Flere selskaper rapporterer tredjekvartalsresultater: King Farmasi Inc., Williams Co`s., Walt Disney Co, Qualcomm Inc., og Nvidia Corp.

Kontrakten for den amerikanske lettoljen WTI handles torsdag ettermiddag til 63,54 dollar fatet, ned 2,7 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.