NA24.no

Foto: Erik Johansen (Scanpix)

Ny norsk oljefusjon

Sist oppdatert:
Nykomling blir Norges nest største oljeselskap.

Drøyt en uke etter at StatoilHydro debuterte på Oslo Børs, er det klart for en ny norsk oljefusjon. DNOs datterselskap Det norske oljeselskap og Pertra forener krefter. Det ble bestemt i et styremøte mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Nest største norske
Det sammenslåtte selskapet skal hete Det norske oljeselskap ASA, og blir Norges nest største operatør etter StatoilHydro ASA. Selskapet vil ha fokus på norsk sokkel og vil tilsvare den leteaktiviteten som historisk har vært i Saga Petroleum og Norsk Hydro kombinert.

- Nå blir vi stor nok til å gjøre det vi har planer om. Når du skal begynne leting og utvinning på norsk sokkel er det viktig å ha finansiell størrelse og kapasitet til å drive kontinuerlig leteaktivitet, sier Pertra-sjef Erik Haugane til NA24.

Ifølge Haugane vil det nye selskapet komplementere StatoilHydro og danne et troverdig alternativ til de mellomstore utenlandske oljeselskapene på norsk sokkel.

Styres fra Trondheim
Pertra er et Trondheims-basert oljeselskap og det sammenslåtte selskapet vil ha registrert hovedkontor i Trondheim, men vil ha hovedkontorfunksjoner både i Oslo og Trondheim. Pertra-sjef Erik Haugane, fortsetter som administrerende direktør for det sammenslåtte selskapet. Kaare M. Gisvold blir styreleder.

Størrelsen på det nye selskapet blir likevel langt unna giganten på norsk sokkel, StatoilHydro, med 30.000 ansatte. Det sammenslåtte vil få rundt 80 ansatte, men forventer en dobling i løpet av de neste to årene.

20 milliarder fat olje
- Da Saga boret fem letebrønner på norsk sokkel var de 1200 ansatte. Vi skal bore 20, men bruker leverandørindustrien på en annen måte, sier Haugane om størrelsen på selskapet. De har ikke som mål å vokse seg store, men skal skaffe dyktige folk som kan hjelpe til med å finne ny olje.

- Det er 20 milliarder fat olje på norsk sokkel som ennå ikke er funnet og som vi bør finne. Vi skal få tak i folk med kreativitet og gjennomføringsevne til å finne de fatene, legger han til.

Ivar Brandvold i DNO sier til NA24 at denne fusjonen er et resultat av selskapets uttalte ønske om å bli nummer to på norsk sokkel. Derfor fusjonerte de ut virksomheten på norsk sokkel, og derfor fusjonerte de med Pertra.

Utelukker ikke nye fusjoner
- Det var en uttalt målsetting i forbindelse med vi skilte ut vår norske virksomhet i juni, så dette er et naturlig skritt, forteller han.

Ifølge Brandvold er det en prosess som har «modnet over tid». De to selskapene har samarbeidet om en rekke lisenser de siste årene. Han utelukker heller ikke at det kan komme flere fusjoner.

- Slik vi har vurdert det, vil den veksten som er nødvendig komme gjennom organisk vekst og denne typen sammenslåinger. Vi utelukker ingen tiltak, sier Brandvold.

Pertra-aksjen steg 3,85, mens DNO falt den første halvtimen i handel på Oslo Børs.

Klikk og se mer om oljefusjonen fra TV 2 Nyhetskanalen.

193123

Se flere saker fra NA24-TV her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere