*Nettavisen* Økonomi.

Ny oppgang i Asia

Sterke tall fra kinesisk økonomi drar opp det asiatiske aksjemarkedet.

01.07.09 08:21

Den kinesiske PMI-indeksen, som måler sentimentet blant kinesiske innkjøpssjefer i industrien, steg til 53,2 i juni fra 53,1 i mai. Tall over 50 på indeksen indikerer en økende aktivitet, men tall under 50 viser mindre aktivitet.

Følg verdens aksjemarked her

Dette ble tolket som positive nyheter i de asiatiske markedene, og håpet om at økende etterspørsel fra Kina vil dempe den økonomiske nedturen ble sterkere.

Blant annet stiger aksjene i det største kinesiske stålverket, Baoshan Iron & Streel, med 2,1 prosent. Japanske Komatus, som er verdens nest største produsent av anleggsmaskiner, stiger 2,4 prosent i Tokyo, melder Bloomberg News. Men bildet er ikke entydig. I Japan har flere finansaksjer falt tilbake etter at bankene vil hente inn penger i emisjoner.

Asia-indeksen til Morgan Stanley stiger 0,2 prosent til 103,42 poeng i ettermiddagshandelen i Tokyo. Tidligere på morgenen har indeksen vært i negativt territorium. I første halvår steg indeksen med 15 prosent, noe som er den oppgangen i et første halvår siden 1999, året etter Asia-krisen.

Nikkei-indeksen i Tokyo løftet seg 0,9 prosent i ettermiddagshandelen, men falt tilbake og endte ned 0,2 prosent. Den japanske sentimentundersøkelsen Tankan visste noe svakere vekst enn ventet, men allikevel den første oppgangen på mer enn to år. Dette bidro til å prege handelsdagen.

I Hong Kong er markedet stengt som følge av helligdag. I Australia faller S&P/ASX 200 indeksen med 1,7 prosent etter svake tall, blant annet fra boligbyggingen. Det melder Bloomberg News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.