NA24.no

Ny oppgang på rekordsterke USA-børser

Foto: Chris Hondros (Afp)
Sist oppdatert:
Wall Street er i flytsonen.

Amerikanske børser, allerede på rekordhøye nivåer, åpner uken i pluss, støttet av signaler om lettelser fra sentralbankene.

I åpningshandelen er Dow Jones opp 0,2 prosent, S&P 500 stiger 0,2 prosent og Nasdaq er opp 0,3 prosent, etter de to førstnevnte avsluttet forrige uke på rekordnivåer.

- Investorene starter å posisjonere seg for en global gjenhenting i første halvår neste år. Det er en kombinasjon av mer optimisme rundt global vekst og svært støttende politikk, ettersom lettelsene tar seg opp i Japan, Kina og Europa, sier sjefanalytiker Allan von Mehren i Danske Bank til Bloomberg.

Senest fredag overrasket sentralbanken i Kina markedene med et rentekutt, mens Japan nylig har utvidet et allerede historisk stort program for kjøp av verdipapirer. I Europa, som sliter med blodfattig vekst og fallende inflasjon, hintet ECB-sjef Mario Draghi på fredag om nye lettelser.

Ifølge Bloomberg har aksjeoppgangen sendt verdsettelsen av S&P 500 opp til 17,2 ganger estimert inntjening, det høyeste siden slutten av 2009.

Apple er inne i en god stim, og kunne mandag legge til ytterligere en rekord i boka med en aksjeverdi på 118,63 dollar (+1,85%) da Wall Street stengte.


Oppløftende tyske tall

På dagens kalender er det tynt med potensielle kursdrivende makrotall, men i Europa er det sluppet en oppløftende stemningsindeks fra Tyskland.

Den tyske Ifo-indeksen, basert på en undersøkelse blant bedrifter, stiger mer enn ventet i november. Tillitsindeksen fra det tyske næringslivet var opp til 104,7 fra 103,2 måneden før. På forhånd var det ifølge Dow Jones Newswires ventet et lite fall til 103.

Indeksen for nåsituasjonen steg til 110 fra 108,4, mens forventningsindeksen var opp til 99,7 fra 98,3.

Undersøkelsen fra det tyske økonomiske instituttet Ifo blant 7.000 bedrifter måler både bedriftenes vurdering av den økonomiske situasjonen nå og forventningene til situasjonen seks måneder frem.

I Europa er Frankfurt-børsen opp 0,7 prosent, Paris-børsen er opp 0,7 prosent, mens FTSE 100 i London faller 0,1 prosent.

Makro

Den tyngste dagen på makrosiden denne uken blir på onsdag, med blant annet tall over ordreinngang, inflasjon, privat forbruk, forbrukertillit, førstegangssøkende til ledighetstrygd og boligsalg.

Torsdag holder amerikanske børser stengt i anledning Thanksgiving Day.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones: +0,04% til 17.817 poeng

S&P 500: +0,29% til 2.069 poeng

Nasdaq: +0,89% til 4.754 poeng

Crude Oil (TWI): -0,98% til 75,76 dollar per fat

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere