*Nettavisen* Økonomi.

Ny opptur i USA

Foto: (Scanpix)

Fire plussdager på rad og knallsterk uke.

13.03.09 21:18

USA-aksjene steg moderat fredag, og satte dermed punktum for en sterk børsuke.

For uken som helhet steg S&P 500-indeksen drøyt 10 prosent. Ukens opptur skal selvsagt sees i sammenheng med at indeksene er halvert fra toppnivået. S&P 500 er fortsatt ned 16 prosent siden nyttår.

Som tidligere i uken, lå finanssektoren i front. Aksjer som Citigroup og Morgan Stanley bidrog positivt.

General Motors ble en fjerdedel mer verdt fredag. Torsdag overrasket det kriserammede bilkonsernet med å si at det ikke trenger 2 milliarder dollar i statlig støtte innen utgangen av måneden likevel, slik det tidligere hadde bedt om.

HTML EMBED

Det var primært på makrofronten det kom nyheter fredag.

Lavere handelsunderskudd
Før børsåpning kom statistikk som viste at underskuddet på handelsbalansen falt for sjette måned på rad i januar. Handelsbalansen viste et underskudd på 36,03 milliarder dollar.

Til sammenligning hadde USA et underskudd på handelsbalansen i desember i fjor på 39,9 milliarder dollar. Tall Bloomberg News har hentet inn viser at økonomene hadde ventet et underskudd på 38 milliarder dollar.

Les mer: Lavere handelsunderskudd i USA

Mindre prisfall enn ventet
Importprisene falt med 0,2 prosent i februar, viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at importprisene ville falle rundt 0,8 prosent.

Samtidig ble importprisene for januar revidert til et fall på 1,2 prosent fra det opprinnelige anslaget på 1,1 prosent. I februar falt eksportprisene med 4,5 prosent.

Les mer: Fall i importprisene

Tillitsindeks i fokus
Den foreløpige utgaven av University of Michigans forbrukersentimentundersøkelse viste 56,6 for mars. Det var praktisk talt uendret fra februar. Her var det ventet en nedgang fra 56,3 i februar til 55,0 i mars. Verdiene er uansett svært lave i historisk sammenheng.

Les mer: Pessimismen råder i USA

- Ikke bare raser aksjemarkedene og arbeidsmarkedet forverres kraftig. I det siste har faktisk bensinprisene økt noe igjen, skriver seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets i en rapport.

Olje ned
Oljeprisen falt fredag. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI falt 2 prosent til 46,25 på råvarebørsen i New York, etter en oppgang på hele 11 prosent torsdag.

Dette bidrog til at energisektoren var blant de svakere på børsen fredag.

Det internasjonale energibyrået IEA nedjusterte fredag sin etterspørselsprognose. Man ser nå en etterspørsel på verdensbasis på 84,4 millioner fat pr. dag i 2009, 1,5 prosent lavere enn i fjor. Det vil i så fall bli andre år på rad med fallende etterspørsel.

Fokus i oljemarkedet er ellers på OPEC, som skal avholde møte i helgen.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0.75% til 7.223,98

Nasdaq +0.38% til 1.431,50

S&P 500 +0,77% til 756,55

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.