*Nettavisen* Økonomi.

Ny opptur på børsen

Stiger for femte dag på rad.

20.05.09 11:51

Stigende europeiske børser og sterk oljepris gir oppgang på Oslo Børs.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

For femte dag på rad er det oppgang i det norske aksjemarkedet. Hovedindeksen stiger 0,92 prosent til 288,25 poeng.

Pengemarkedsrenten i Europa faller videre og gjør det rimeligere å finansiere og låne penger både for banker og selskaper. Dette blir tatt godt i mot av aksjemarkedet.

I tillegg er det klart at Bank of America nå er nærmere å møte kravene som myndighetene har stilt til selskapet. Storbanken var en av ti som ble pålagt å bedre egenkapitalen etter at myndighetene gjennomførte stresstester av balansen til bankene. Bank of America har fått inn 13,5 milliarder dollar i frisk kapital gjennom en emisjon. I tillegg skal de konvertere preferanseaksjer til vanlige aksjer.

Selskapet har også solgt unna aksjer i den kinesiske banken China Construction Bank Corp., og har fått inn flere milliarder dollar gjennom dette salget. Totalt er Bank of America pålagt å hente inn 33,9 milliarder dollar i ny kapital.

Aksjene i StatoilHydro noteres uten rett til utbytte fra og med i dag. Aksjonærene som har sittet med aksjer frem til i dag er dermed berettiget et utbytte på 7,25 kroner. Aksjekursen faller 4,28 prosent til 131 kroner. Det tilsvarer en nedgang på 6,50 kroner.

Offshorerederiet DOF har gjennomført en rettet emisjon på 244 millioner kroner. For å få inn millionene måtte selskapet gi en betydelig rabatt. Totalt blir det trykket opp 8,27 millioner nye aksjer der tegningskursen havnet på 29,50 kroner. Sluttkursen tirsdag lå på 32,30 kroner og det innebærer at DOF måtte gi en rabatt på 8,7 prosent for å få aksjonærene til å tegne. Aksjekursen faller 5,57 prosent til 30,50 kroner.

Les mer: Overtegnet emisjon i DOF

Oppturen fortsetter også for solenergiselskapet REC. Tirsdag meldte de om planer om å refinansiere med inntil ni milliarder kroner. Det skjer i form av en emisjon på fire milliarder kroner som allerede er garantert og der rundt 60 prosent av aksjonærene allerede har forpliktete seg til å tegne. I tillegg skal de ta opp nye obligasjonslån på mellom tre og fem milliarder kroner. Aksjen stiger 3,78 prosent til 76,80 kroner.

Yara blir løftet 2,62 prosent til 215,25 kroner.

I oljemarkedet er det også oppgang. Det er knyttet en del spenning i forkant av de ukentlige oljelagertallene fra de amerikanske myndighetene. De siste dagene har det kommet en blandet strøm av makrorapporter. Det har skapt tvil om hvor nær et eventuelt vendepunkt i økonomien er. Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i juli sendt opp til 59,30 dollar per fat.

I Europa er det også stort sett oppgang som gjelder. DAX-indeksen i Frankfurt stiger 0,7 prosent, mens FTSE 100-indeksen ligger helt flatt i London. I Paris blir CAC 40-indeksen hjulpet opp 0,30 prosent. OMX-indeksene i Stockholm, København og Helsingfors viser også en blandet utvikling. I Stockholm faller indeksen 0,5 prosent, mens indeksene i København og Helsingfors stiger henholdsvis 0,7 prosent og 1,85 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.