NA24.no

Ny opptur på Wall Street

Markedet venter at renten vil bli satt ned i USA.

Det amerikanske aksjemarkedet ser bort fra den sterke oljeprisen og sender kursene på Wall Street oppover. Optimisme i forkant av onsdagens rentebeslutning skinner igjennom selv om oljeprisen aldri har vært høyere.

NA24 - din næringslivsavis

Den kjente industriindeksen Dow Jones stiger 0,47 prosent til 13.871,08 poeng, mens S&P 500-indeksen klatrer 0,55 prosent til 1.543,67 poeng. Teknologitunge Nasdaq blir løftet 0,70 prosent til 2.823,91 poeng.

Aksjemarkedet venter spent på sentralbanksjefen Ben Bernanke i USA. Kontraktshandelen i Chicago priser inn en 92 prosent sjanse for at den amerikanske sentralbanken vil kutte styringsrenten etter sitt to dager lange rentemøte som avsluttes onsdag med 0,25 prosentpoeng. Dermed venter markedet at renten vil ligge på 4,5 prosent etter onsdagens kunngjøring. Samtidig viser handelen at det er 8 prosent sjanse for at rente vil kuttes med et halvt prosentpoeng til 4,25 prosent.

Et rentekutt i USA vil redusere faren for resesjon i den amerikanske økonomien. Krise i boligmarkedet til verdens største økonomi har skremt enkelte til å tro på en hardlanding fra USAs økonomi. Presset på sentralbanksjef Ben Bernanke øker for å motvirke faren og sørge for en myklanding. En rentenedgang vil dempe resesjonsfaren, men kan likevel bli problematisk for den amerikanske sentralbanken. Lav dollar sørger for at inflasjonspresset fortsatt er faretruende sterkt.

Fredag kommer den viktige sysselsettingsrapporten fra de amerikanske myndighetene. Før den tid er det en rekke andre makrorapporter som ventes, likevel vil nok markedet være mest opptatt av rentemøtet og arbeidsmarkedsrapporten som kommer fredag.

Toppsjefen i Merrill Lynch kan komme til å forlate selskapet og spekulasjonene sendte aksjekursen opp rundt 8,5 prosent fredag. Mandag faller Merrill Lynch noe tilbake igjen. Styreleder og konsernsjef Stanley O’Neal er i hardt vær etter at han skal ha tatt initiativ til oppkjøpssamtaler med banken Wachovia.

I løpet av helgen økte spekulasjonene om at O’Neal må gå og at toppsjefen for Merrill Lynch deleide hedgefond BlackRock, Laurence Fink, blir etterfølgeren. Styret i Merrill Lynch skal være svært misfornøyd med at O’Neal skal ha innledet samtalene uten at de er blitt informert.

Verizon Communications opplevde at resultatet i tredje kvartal falt med 34 prosent til 1,27 milliarder dollar fra 1,92 milliarder dollar. Høyere skattetrykk internasjonalt og økte kostnader i forbindelse med utskillelsen av linjene får deler av skylden for resultatnedgangen.

Fordelt per aksje ble resultatet 44 cents mot 66 cents i samme periode året før, men hvis en justerer for engangshendelser ville resultat per aksje havnet på 63 cents i tredje kvartal. Det er like over forventningene til analytikerne som hadde ventet 62 cents per aksje.

Omsetningen økte til 23,77 milliarder dollar fra 22,46 milliarder dollar.

Nedstengt produksjon i Mexicogolfen sender frontkontraktene på WTI-olje til over 93 dollar fatet. Aldri tidligere har oljeprisen vært så høy. Høy oljepris er

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere