Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Ny pristopp på strøm

Et år med tørt vær har gitt den høyeste strømprisen i Norge siden 2010. Det høye prisnivået er ventet å vedvare også i høst og kan til og med øke ytterligere. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Et år med tørt vær har gitt den høyeste strømprisen i Norge siden 2010. Det høye prisnivået er ventet å vedvare også i høst og kan til og med øke ytterligere. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Strømprisen går i været. Ikke siden 2011 har strømprisene vært like høye.

Strømprisen for husholdninger i andre kvartal var 35 prosent høyere enn samme periode i fjor. Ikke siden 2011 har strømprisene vært like høye.

Gjennomsnittlig strømpris for husholdningene var i andre kvartal i år på hele 44,6 øre per kilowattime (kWh), melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Totalprisen for husholdninger, medregnet avgifter og nettleie, lå på 110 øre per kWh i andre kvartal, en økning på 16 prosent i forhold til samme periode foregående år.

Påvirket av været

Været er en av faktorene som påvirker strømprisen. Årets sommer har vært blant de tørreste i nyere tid i Norge.

Populært leserinnlegg: Tausheten rundt de nye strømmålerne

I andre kvartal i år kom det 40 prosent mindre nedbør i norske kraftmagasiner enn normalt, noe som bidrar til høyere strømpriser.

I tillegg førte høyere brenselpriser til økte priser på import av kraft.

Strømprisene i august, med en systempris på 50,25 øre per kWh i snitt, ble den høyeste på ti år, meldte LOS Energy tidligere denne måneden.

Knapt noen har gått like raskt fra å være milliardær til å bli konkurs som krafttraderen Einar Aas. Kraft-traderen Einar Aas bor i en praktfull villa med egen strand og utsikt mot sjøen i Grimstad. Han har figurert med enorme inntekter og milliardformue i skatteligningen i flere år.

Konkurs av strømprisen

En av de som har fått lide under den vekslende strømprisen i det siste, er den mediesky og genierklærte krafttraderen Einar Aas (47) fra Grimstad.

Aas, som på rekordtid har blitt milliardær via egenhandel i kraftkontrakter, går mot personlig konkurs etter å ha satset med skyhøy risiko på at strømprisene (kraftprisene) mellom Tyskland og Norge ville minke utover høsten. Det stikk motsatte skjedde.

Tapene kan være på over to milliarder kroner. Aas har personlig tapt 1,3 milliarder (posisjonene er solgt, alt er tapt). I tillegg skal Nasdaq ha tapt 100 millioner euro av sine sikringsmidler:

Dersom Aas går personlig konkurs må han trolig se i øyenene at hele hans boligimperie blir tvangssolgt. De fleste eiendommene befinner seg i hans hjemby Grimstad.

Aas hadde i 2016 Norges største skattbare inntekt på drøyt 832 millioner kroner. Nettformuen er ifølge skattelistene på 2,2 milliarder kroner

(NTB/Nettavisen)

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!