NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
(Scanpix)

Ny rekord på norsk sokkel

Sist oppdatert:
Halvparten av oljebrønnene som ble boret på norsk sokkel i fjor ga funn av det svarte gullet.

Det ble påbegynt hele 56 letebrønner i fjor som er 24 flere enn året før, og 25 brønner ga funn. Det har aldri vært boret flere brønner. Oljekjempen StatoilHydro har hele 40 av alle påbegynte letebrønner i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeproduksjonen er på en fallende kurve, men er likevel opp fire prosent over det Oljedirektoratet hadde som prognose.

Torsdag er oljeprisen noe tilbake sammenlignet med tidligere i uken, og omsettes i øyeblikket i underkant av 46 dollar fatet for «brenten».

Det ble produsert 242,2 millioner salgbare standard kubikkmeter oljeekvivalenter i Norge i fjor. Det er ti prosent mindre enn toppåret i 2004, men en liten økning fra 07.

Les også: Ny nedtur på børsen

Fritt fall
Oljeprisen har vært i fritt fall etter toppnoteringen i sommer rundt 150 dollar. Dette påvirker investeringene, og er en utfordring for fremtiden.

- Situasjonen har også skapt usikkerhet rundt kostnadsnivået og planlagte investeringer i nye prosjekter på norsk sokkel, heter det fra Oljedirektoratet.

Den høye prisen gjorde bransjen brunstig og hele 130 milliarder ble investert. Det finnes fortsatt store påviste petroleumsressurser og per 31.12 i fjor finnes 13 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter.

Økt konflikt
Åtte nye selskapet ble prekvalifisert som rettighetshavere eller operatører på norsk sokkel i fjor. 15 til er per i dag til vurdering.

Direktoratet skriver i sin rapport at det i løpet av de siste årene har vært et økende konfliktnivå mellom fiskerinæringen og seismikknæringen.

- Dette skyldes i hovedsak en økning i den seismiske datainnsamlingen som følge av økt petroleumsaktivitet generelt, skriver direktoratet, og legger til at det også gjelder økt forurensning.

Sjekk NA24s egne oljesider her.

To år
Oljedirektoratet samlet i 2008 inn cirka 12 000 kilometer 2D-seismikk og 700 kvadratkilometer 3D-seismikk i områdene Nordland VII og Troms II.

Innsamlingen av seismiske data startet sommeren og går i to år på oppdrag for regjeringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere