NA24.no

Foto: Chris Hondros (AFP/NTB scanpix)

Ny rekorddag på Wall Street

Sist oppdatert:
Det går så det suser på børs i USA. Tesla Motors fremstår som en av dagens store vinnere.

Etter ferske børsrekorder i går åpnet amerikanske børser såvidt i pluss torsdag, mens investorene vurderte nye jobbtall og rentemøtet i ECB.

I åpningshandelen er Dow Jones opp 0,2 prosent, S&P 500 stiger 0,1 prosent og Nasdaq er uendret.

I Europa holdt både Bank of England og ECB styringsrenten i ro, på henholdsvis 0,5 og 0,05 prosent, som ventet. Fokuset er dermed på hva ECB-sjef Mario Draghi sier på pressekonferansen, spesielt i forhold til kjøp av verdipapirer.

LES OGSÅ:Bånn gass for Tesla-aksjer

Snakker opp børsene

Den europeiske sentralbanken er under press for å gjøre mer, etter fallende inflasjon og blodfattig vekst i valutaområdet. Ifølge en undersøkelse fra Bloomberg venter mer enn halvparten av de spurte at ECB til slutt vil starte kjøp av statsobligasjoner i stor skala, slik den amerikanske og japanske sentralbanken har gjort.

Ifølge Dow Jones Newswires gjentar Draghi på pressekonferansen at ECB står klar til å innføre nye lettende tiltak om nødvendig. ECB venter å utvide størrelsen på bankens balanse, tilbake til der den var i tidlig 2012, da sentralbanken hadde gjennomført et program med massive lån til bankene.

Dette programmet vil også ha en varighet på minst to år, uttaler Draghi.

I markedene reageres det umiddelbart positivt på signalene om lettelser. Euroen faller om lag en halv prosent mot dollar, det laveste siden sommeren 2012, mens Frankfurt-børsen bykser 1,2 prosent, Paris-børsen stiger 1,3 prosent og London-børsen er opp 0,4 prosent. Også amerikanske futures steg etter kommentarene.

- Indikasjonen om at programmet for kjøp av verdipapirer vil vare i minst to år var ikke ventet og indikerer at ECB beveger seg i retning av økte lettelser. Helt essensielt indikerte Draghi at ECB er klar til å gjøre mer, sier valutastrateg Peter Kinsella i Commerzbank til nyhetsbyrået.

En uke med fallende gullpriser

Utviklingen er ikke «helt gull» når det kommer til gull.

Gullprisen falt med 3,1 dollar til 1.142,60 dollar per unse på råvarebørsen i NYC torsdag.

Sterke jobbtall

Nye tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet indikerer at bedringen i jobbmarkedet fortsetter.

I forrige uke falt antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd med 10.000 til 278.000 søkere fra den foregående uken.

På forhånd var det ventet 285.000 nye dagpengesøkere.

I perioden falt det mer stabile fire ukers glidende gjennomsnittet til 279.000 søkere, det laveste nivået siden april 2000.

I morgen er det klart for flere jobbtall, når den offisielle sysselsettingsrapporten for oktober slippes, også kalt månedens viktigste tall.

Den offisielle rapporten for oktober er ventet å vise at det ble skapt 229.000 nye arbeidsplasser utenom jordbruket, noe ned fra 248.000 måneden før.

Arbeidsledighetsraten er ventet å holde seg stabil på 6,8 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones: +0,40% til 17.554 poeng

S&P 500: +0,38% til 2031 poeng

Nasdaq: +0,38% til 4638 poeng

Crude Oil (TWI): -0,79% til 78,06 dollar

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere