NA24.no

Ny rente: 10 prosent!

Foto: Matthias Schrader (AP)
Sist oppdatert:
Rentekutt på Island.

Den islandske sentralbanken Sedlabanki har valgt å sette ned styringsrenten til 10 prosent.

Det er klart etter at rentekomiteen til den islandske sentralbanken har kommet frem til sin avgjørelse. Rentekuttet tilsvarer 1 prosentpoeng.

I tillegg blir innskuddsrenten kuttet med 0,5 prosentpoeng til 8,5 prosent.

Banken opplyser at vil fortsette å utstede 28-dagers innskuddssertifikater med en maks budrente på 9,75 prosent. Dette er 0,5 prosentpoeng lavere enn nivået før dagens rentemøte. Overnatten lånerenten blir senket til 11,5 prosent. Det er en nedgang på 1,5 prosentpoeng.

Som mange andre sentralbanker så styrer Island renten etter inflasjonen. I forkant av finanskrisen som førte til en kollaps for islandske banker så hadde inflasjonen steget bratt i løpet av få måneder. Under finanskrisen hadde inflasjonen steget til godt over 18 prosent. Det medførte at den islandske sentralbanken ble nødt til å sette opp styringsrenten til 18 prosent. Styringsrenten lå på dette nivået frem til 18. mars, og etter hvert har renten blitt satt ned til dagens 10 prosent. Så lavt har ikke nøkkelrenten ligget på over fire år.

Da det sto på som verst havnet den islandske økonomien i en dyp krise, og det lille landet ble nødt til å hente inn en norsk sentralbanksjef for å få orden på finansene. Valget falt på Svein Harald Øygard som ble konstituert for en kortere periode. I sommer ble den islandske økonomen Már Guðmundsson utnevnt som ny sentralbanksjef.

Les mer: - Svein er vår redning og Ny sentralbanksjef på Island

Etter hvert har Island fått mer kontroll på den kraftige prisveksten, og ifølge den islandske sentralbanken ligger inflasjonen på 8,6 prosent. Det er høyt over målet til sentralbanken på 2,5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere