NA24.no

Ny rettssak mot dødsdømte sykepleiere

Sist oppdatert:
Libyas høyesterett har beordret ny rettssak mot fem bulgarske sykepleiere og en palestinsk lege som er dømt til døden.

De seks var dømt til døden for angivelig å ha smittet flere hundre libyske barn med hiv-virus.

- Retten har akseptert anken fra de bulgarske sykepleierne og beordret en ny rettssak ved kriminaldomstolen i Benghazi, heter det i en erklæring fra Libyas høyesterett.

Sykepleierne og legen ble dømt til døden ved skyting i mai i fjor. De seks er anklaget for å ha behandlet 426 barn med hiv-smittet blod på et sykehus i Benghazi sør i Libya.

Retten i Benghazi mente at de seks hadde smittet barna med vilje. Om lag 50 av barna er døde av sykdommen.

I retten har sykepleierne hevdet at de ikke smittet barna, og at en tilståelse de kom med tidlig i saken, skyldes tortur. Aids-eksperter sa i retten at hiv-utbruddet trolig skyldes dårlig hygiene, og at det oppstod før sykepleierne begynte å jobbe ved sykehuset.

Sykepleierne og legen har vært fengslet siden 1999. Dødsdommen har vært en tung byrde for Libya i bestrebelsene etter å knytte tettere bånd til vestlige land.

Bulgarias president Georgi Parvanov sa i en uttalelse søndag at han håper på en rask avklaring i saken, og at han har tro på at rettferdigheten vil seire.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere