*Nettavisen* Økonomi.

Ny skrell på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Arbeidsmarkedet viser svakheter og skaper frykt for den økonomiske veksten.

02.10.08 21:29

Usikkerheten er fortsatt stor i aksjemarkedet og i påvente av at redningsaksjonen til de amerikanske myndighetene godkjennes til slutt sender investorene børsene nedover i USA.

NA24 - din næringslivsavis

På Wall Street torsdag faller S&P 500-indeksen 3,78 prosent til 1.117,19 poeng, mens Dow Jones er ned 3,12 prosent til 10.485,40 poeng. Teknologiindeksen Nasdaq faller 4,08 prosent til 1.983,89 poeng.

Rentemarkedet viser at det stadig blir dyrere å låne penger. Nå er det frykt for hva denne ekstra kostnaden vil påføre næringslivet og selskapene. Tilgangen på penger er blitt kraftig redusert i finansuroen.

GE henter penger
Den amerikanske giganten General Electric falt tungt i førhandelen. Selskapet skal hente inn friske penger og vil utstede 12 milliarder dollar i nye aksjer. Nå farer spekulasjonene rundt hva som blir kursen de for solgt aksjene for. Ifølge Bloomberg vil prisen ligge i området 22,25 og 22,50 dollar per aksje, noe som innebærer en rabatt på 9 prosent i forhold til sluttkursen onsdag.

Superinvestor Warren Buffetts Berkshire Hathaway kjøpte i går 3 milliarder dollar i GE på warrants og innløsningskursen på de kontraktene tilsvarer 22,25 dollar per aksje.

Ledigheten øker
Nye arbeidstall skaper også bekymringer for situasjonen i den amerikanske økonomien. Antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd steg med 1.000 personer til 497.000 i forrige uke. Det viser ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Dette er det høyeste antallet siden tiden etter terrorangrepene i New York i september 2001. Analytikerne ventet at antall førstegangssøkere ville falle med 18.000 til 475.000, ifølge Bloomberg News. Samtidig steg den videreførte ledigheten med 48.000 søkere til 3.591.000.

Dagen før dagen
Mandag denne uken stemte Representantenes hus nei til krisepakken på 700 milliarder dollar fra Hank Paulsen & Co. I går, onsdag, stemte det amerikanske Senatet igjennom en revidert utgave av lovforslaget. Da steg børsene igjen.

I morgen skal det igjen stemmes i Representantenes hus. Noe av dette kan nok være med på å prege dagens handel. Det er ventet at revisjonen av lovforslaget skal friste forsamlingen mer enn den første utgaven. I hvert fall for Republikanerne da over to tredeler av de stemte imot på mandag.

Dollaren stiger
Det siste døgnet har dollaren steget mot 15 av de 16 mest handlede valutaene. Blant annet har euroen falt til det laveste på 13 måneder i forhold til dollaren, og bytteforholdet ligger nå på 1,38 i favør euroen.

Det er tørken i kapitalmarkedene som sender dollaren oppover. Les mer her.

Vi i Norge må nå ut med nesten seks kroner per dollar. Vi må tilbake til juni 2007 for å finne det samme bytteforholdet.

Bevegelsene
Yara falt drastiske 17 prosent på Oslo Børs i dag. Den amerikanske konkurrenten Mosaic faller også voldsomt, med 36 prosent. Det er lavere kunstgjødselpriser som drar med seg selskapene nedover.

- Urea-prisene har falt og markedet er generelt sett bedritent, sier en analytiker.

Olje- og oljeserviceselskaper faller også i USA, som det gjorde i Oslo i dag. Oljeprisen er ned nesten 5 prosent torsdag, og blant annet faller verdens største oljeserviceselskap Schlumberger 6 prosent.

De store finansinstitusjonene har fått kjørt seg hardest i september måned. De har imidlertid falt så mye nå, at uten finansnyheter holder de seg mer eller mindre i ro. Citigroup faller likevel 3,35 prosent. Bank of America, JP Morgan Chase og Morgan Stanley faller også alle mellom to og tre prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.