Ny smell for SAS

Aksjestrateg Peter Hermanrud i Swedbank mener eierne i SAS kan bli tvunget til å skyte inn frisk kapital. (Arkivbilde fra 2008)

Aksjestrateg Peter Hermanrud i Swedbank mener eierne i SAS kan bli tvunget til å skyte inn frisk kapital. (Arkivbilde fra 2008) Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB Scanpix)

Lave renter reduserer SAS´ egenkapitalandel.

21.01.15 07:30

Lave renter øker SAS’ pensjonsregning med flere milliarder kroner. Eksperter mener behovet for ny egen­kapital rykker nærmere, skriver Dagens Næringsliv (DN) onsdag.

Et historisk lavt rentenivå det siste året betyr at gjenværende forpliktelser har økt med 2,6 milliarder svenske kroner til godt over 18 milliarder kroner, ifølge SAS’ årsrapport. Det reduserer egenkapitalen i selskapet.

Bruker høyere diskonteringsrente
Eksperter DN har snakket med, mener at SAS ikke har tatt innover seg lave renter fullt ut. Det har brukt en rente for å beregne pensjonsforpliktelsen på tre prosent årlig i snitt, og 3,5 prosent årlig i Norge. Det viser SAS’ årsrapport som ble publisert tirsdag.

- SAS bruker en for høy rente. En norm tilsier at rentenivået burde vært på maksimalt 2,5 prosent. Da øker pensjonsforpliktelsene betydelig, sier partner Finn Kinserdal i revisjonsselskapet EY til DN.

Kan bli tvunget til å skyte inn mer kapital
DNs beregninger tilsier at 2,5 prosent rente ville økt forpliktelsene med minst 1,3 milliarder svenske kroner. Egenkapitalen ville falt fra 17 til 12,9 prosent av selskapets samlede eiendeler.

Aksjestrateg Peter Hermanrud i Swedbank mener eierne i SAS kan bli tvunget til å skyte inn frisk kapital.

Hemanrud leder komiteen for finansiell informasjon hos Norske Finansanalytikers Forening. Der har han studert hvordan flere av de store børsnoterte selskapene beregner og bokfører sine pensjonsforpliktelser.

- Ikke redusert nok
Hermanrud var allerede høsten 2012 kritisk til den høye renten i regnskapene til SAS. I et intervju med Nettavisen NA24 uttalte han:

- De legger inn en mye høyere diskonteringsrente enn både det som er anbefalt av Norsk RegnskapsStiftelse og det de andre store selskapene gjør. Det er mulig at dette blir litt gresk for noen, men på godt norsk betyr det, at jo høyere rente du bruker, jo lavere pensjonsgjeld trenger du vise i regnskapet i dag. SAS har redusert denne renten, men ikke så mye som anbefalt og ikke nok.

Hvorfor tror du SAS trosser regnskapsstiftelsen og de andre store børsnoterte selskapene?

- Det må nesten SAS svare på, men man trenger ikke å ha oppfunnet kruttet for å gjette at det kan ha sammenheng med egenkapitalsituasjonen, uttalte Hermanrud.

Les Nettavisens intervju med Hermanrud her:SAS skjuler en enorm bombe


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag