*Nettavisen* Økonomi.

Ny smell for Telenor

Foto: Knut Falch/SCANPIX

Fikk ikke medhold i ankesak i Russland.

28.07.09 15:05

En russisk domstol har avvist Telenors anke om å stoppe en overføring av selskapets aksjer VimpelCom.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

- Tirsdag 28. juli avslo en forretningsdomstol i Moskva begjæringen fra Telenor East Invest AS om å underkjenne en ordre fra namsmannen som overfører til det statlige eiendomsbyrået Rosimuschestvo oppdraget å tvangsselge Telenors VimpelCom-aksjer, skriver den norske telegiganten i en børsmelding.

- I strid med loven
Telenor skriver videre at de i sin begjæring understrekte at namsmannens ordre var i strid med loven om tvangsinndrivelse siden den var gitt uten en forhånds verdivurdering av de arresterte VimpelCom-aksjene Telenor eier.

- Følgelig var ikke minsteprisen kjent da ordren ble gitt, noe som bryter både med loven og Telenors rettigheter, skriver selskapet.

Telenor fastholder at de fortsatt vil ta alle tilgjengelige midler i bruk for å forsvare sine eierinteresser i VimpelCom.

Kampen fortsetter
Det var i slutten av juni i år namsmannen i Russland meldte at de de legger Telenors beslaglagte aksjer i VimpelCom ut for salg. 19. juni fikk Telenor beskjed om at namsmannen hadde gitt ordre om å iverksette en auksjon av Telenors aksjer, noe selskapet er sterkt imot.

- Feilaktig
- Inndrivelsen av kravet på 1,72 milliarder dollar er basert på en feilaktig og grunnløs rettsavgjørelse og skal ikke finne sted, sa Jan Edvard Thygesen, konserndirektør og leder for Telenors virksomheter i sentral- og Øst-Europa.

- Selv om trusselen om salg av Telenors VimpelCom-aksjer har vært til stede helt siden aksjene ble tatt i arrest, forventer vi at namsmannen stanser enhver plan om salg eller auksjon inntil saken er hørt av alle nødvendige rettsinstanser. Vi er sikre på at den feilaktige dommen i Omsk til syvende og sist vil bli annullert. Det vil derfor være uhørt om namsmannen nå skulle starte et salg, sa Thygesen.

Oligark-kamp
Kravet som Telenor må betale er på 1,7 milliarder dollar, og dette er penger som skal betales til VimpelComs aksjonærer som plaster på såret fordi Telenor stemte ned et forslag om å kjøpe det lille teleselskapet Ukranian Radio Systems. Det har over flere år vært en konflikt mellom Telenor og Altimo, et teleselskap som eies av oligarken Mikail Friedman.

Telenor eier 33,6 prosent av de ordinære aksjene i VimpelCom, og har 29,9 prosent av stemmene. Mikail Fridmans Alfa Group har 44 prosent av stemmene og 37 prosent av de ordinære aksjene.

Frem til kampen mot Alfa Group startet ble VimpelCom-investeringen regnet som Telenors gullinvestering.

Telenor-aksjen faller 1,92 prosent til 53,02 kroner på Oslo Børs.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.