NA24.no

Foto: TV 2

Ny smell for Terra-kommune

Sist oppdatert:
Terrasaken er bare begynnelsen for Narvik kommune.

Narvik kommune har gått på flere økonomiske smeller de siste årene. Terrasaken kostet kommunen over 100 millioner kroner i tap. Nå kan kommunen risikere et tap i gigantstørrelsen på aksjeinvesteringen i Hurtigruten.

NA24 - din næringslivsavis

Krisen i Hurtigruten har allerede kostet dyrt for aksjonærene. Etter at Hurtigruten ble notert på børs i begynnelsen av mars 2006 har kursen sunket rett til bunns. På åpningsdagen sluttet aksjekursen like over 70 kroner. I dag noteres aksjen til rundt 20 kroner, etter å ha falt dramatisk den siste måneden.

Store tap i nord
Det er i all hovedsak aksjonærer fra Nord-Norge som dominerer på toppen av aksjonærlisten. Øverst finner vi Nordlandsbanken, SpareBank 1 Nord-Norge og Sparebanken Narvik. Litt lenger ned på listen finner vi Narvik kommune og Troms fylkeskommune.

Aksjeposten til Narvik kommune er på dagens kursnivå verdt 27,7 millioner kroner. Det er hele 70 millioner kroner lavere enn hva aksjeposten var verdt i mars 2006.

Tekniske regler redder kommunen
Mye tyder på at kommunen slipper å ta store tap på investeringen som vil gå ut over innbyggerne i kommunen. Tekniske regnskapsregler gjør nemlig at kommunen ikke trenger å tapsføre endringer i aksjeinvesteringen i Hurtigruten. Det får NA24 bekreftet hos økonomiavdelingen i Narvik kommune.

- Dette får knapt konsekvenser for driften av kommunen, bekrefter en økonomikonsulent overfor NA24. - Denne aksjeposten ble utgiftsført da vi kjøpte den, og vi trenger ikke å justere for kursendringer årlig over driften. Dette tas i så tilfelle av en egen kapitalkonto.

Millionunderskudd
Som en følge av Terra-tapet, gikk Narvik kommune med 115,6 millioner kroner i underskudd på driften i 2007. For to år siden gikk kommunen med 22,7 millioner kroner i pluss.

Det har ikke lykkes NA24 å få kommentarer fra Narvik-ordfører Karen Kuvaas.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere