*Nettavisen* Økonomi.

Ny software hindrer nettsensur

Kanadiske forskere er i ferd med å utvikle et program som kan sette en stopper for totalitære staters internettsensur.

15.02.06 13:21

(NA24): Myndighetene i stater som Kina, Iran, Nord-Korea og Saudi-Arabia har innført sensur på en rekke nettsider for å hindre ytringsfriheten i landet.

Også i Norge er det en viss nettsensur; Kripos har sperret tilgangen på sider med barnepornografisk materiale.

Forskere ved universitetet i Toronto har tatt opp kampen mot sensur på internett. Dersom alt går etter planen, er softwaren Psiphon snart ferdigutviklet.

Målet med Psiphon er å gi vanlige nettbrukere en sikker og ugjennomtrengelig kommunikasjonskanal.

- Jeg har alltid vært interessert i å bruke datamaskiner til sosiale og politiske endringer. Dette handler om å utvikle et program som er enkelt og effektivt for brukere som ikke er teknisk kyndig, sier forsker Nart Villeneuve til den kanadiske nettsiden globetechnology.com.

Psiphon fungerer slik at nettbrukere som er hemmet av filtre, kan sende krypterte forespørsler om informasjon til datamaskiner som finner seg et sted i verden uten sensur. Den ønskede informasjonen blir så sendt tilbake i kryptert form.

Kommunikasjonen foregår via port 443, som blant annet brukes til å sende finansielle datastrømmer. Dermed er det svært vanskelig å stanse kommunikasjonen.

- Med mindre et land ønsker å forhindre alle muligheter for finanstransaksjoner over internett, er det ikke mulig å hindre vår krypterte kommunikasjonskanal med ufiltrert innhold, sier professor Ronald Diebert, lederen av Citizen Lab, til Globetechnology.com.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.