*Nettavisen* Økonomi.

Ny sterk børsuke

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

For tredje uke på rad steg Oslo Børs.

05.06.09 17:35

Oslo Børs fikk en god avslutning på en ny sterk uke.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Hovedindeksen steg 1,12 prosent til 300,31 poeng fredag, og endte i positivt terreng for tredje uke på rad.

I løpet av den avkortede uken passerte hovedindeksen 300-poengsgrensen for første gang siden den første uken i oktober. Oppturen for den fire dager lange børsuken ble samlet på 2,6 prosent. Så langt i år har børsen rukket å stige 33 prosent.

Oljeoppturen flatet ut
Oljeprisen har også fortsatt oppturen denne uken og har ikke vært høyere på syv måneder. Det har slått heldig ut på Oslo Børs som har vært blant de sterkeste aksjemarkedene i Europa. Da Oslo Børs stengte ble kontraktene på nordsjøolje med levering i juli omsatt for 68,40 dollar per fat. Det er rett under nivået fra dagen før, men tre dollar høyere enn forrige fredag.

Den amerikanske referanseoljen passerte 70 dollar per fat i løpet av handelen, mens nordsjøoljen var svært nær å passere samme grense.

Les mer: Oljeprisen over 70 dollar

StatoilHydro steg 2,30 prosent til 137,70 kroner og ble den mest omsatte aksjen.

REC ber om mer
Solenergiselskapet REC melder at de har behov for mer penger enn hva de tidligere har anslått. Styret ber aksjonærene om å godkjenne en emisjon på 4,5 milliarder kroner for å styrke den finansielle situasjonen. Det er en halv milliard kroner mer enn hva selskapet tidligere har oppgitt. I tillegg vil den finansielle restruktureringen ta lengre tid enn anslått.

REC opplyser at de får engangskostnader på 300 millioner kroner relatert til feil på selskapets solarmoduler. Avsetningen til dette skjer i andre kvartal. I tillegg har svekkelsen av markedet for REC Wafer og REC Solar fortsatt. Selskapet skriver i en børsmelding at produksjonen ved REC Solar vil være under full kapasitet også inn i tredje kvartal.

REC-aksjen falt 6,99 prosent til 61,20 kroner fredag, og har den siste uken svekket seg med 10 prosent.

Les mer: - Send mer penger

Gikk seg vill i Skogen
Investorene Øystein Stray Spetalen og Petter Stordalen gir opp Norske Skog. Duoen har sammen med Ove Gusevik investert i Norske Skog gjennom selskapet Unionen, men har ikke lykkes med sitt arbeid på å restrukturere selskapet. Gjelden er blitt redusert, men ikke tilstrekkelig. Derfor kaster de nå kortene.

Tapet i forbindelse med eierskapet av 5,9 prosent ble på rundt 350 millioner kroner. Nå eier de ingen aksjer igjen i Norske Skog. Aksjekursen i Norske Skog stupte 10,72 prosent til 11,66 kroner da dette ble kjent i markedet.

Les mer. Svalestup i Spetalen-fiasko

Ukens vinnere
Riggselskapet Scorpion Offshore ble ukens vinner med en oppgang på 60,9 prosent. Mye av oppgangen kom de to siste dagene. Selskapet meldte torsdag at de har fått ordnet en lånefasilitet som sikrer finansieringensbehovet de har i forbindelse med byggingen og driften av flere rigger. Lånet er garantert av John Fredriksens Seadrill og Christen Sveaas.

Sistnevnte kjøpte dessuten fredag 100.000 aksjer i Scorpion Offshore og sitter med rundt 17 prosent av aksjene. Fredag steg aksjen 38,5 prosent til 25,90 kroner.

Les mer: Scorpion vil selge rigg og Sveaas shopper riggaksjer

De små oljeselskapene CanArgo og InterOil har også hatt en positiv uke på børsen. Aksjene steg henholdsvis 42,3 prosent til 0,37 kroner og 40,6 prosent til 14,90 kroner de siste fire dagene.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag